Čas bezinek, aneb zdraví prospěšný bezinkový likér

"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni" - tak praví přísloví našich prababiček.

A naše prababičky nebyly daleko od pravdy, protože plody bezu jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a mnoho dalších živin.

bez černý plod

Lidové léčitelství plody bezu doporučuje podávat pouze tepelně upravené při nemocech z nachlazení, revmatických bolestech a bolestech nervového původu. Bezinkový likér pomáhá také při bolestech páteře a kloubů, působí na žaludeční a střevní sekreci. Bezinky mají protineuralgický účinek, značně tlumí bolest.

K léčbě se užívá 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu.

 

Jaké účinné látky plod bezu obsahuje?

Zralé plody černého bezu obsahují vitamíny B1, B2, B3, B6 a B12. Dále vitamíny A a C. Organické kyseliny jako je kyselina jablečná, vinná, třísloviny, sacharidy, karotenoidy, barvivo, alkaloid sambucin, fytoncidy, éterický olej.

 

Účinky na zdraví ve zkratce

  • detoxikuje
  • podporuje vylučování vody z těla
  • podporuje činnost ledvin
  • působí proti skleróze
  • využívá se při nachlazení a pomáhá proti kašli
  • napomáhá pocení a snižování tělesné teploty při horečce
  • tiší bolesti nervového původu
  • pomáhá při zánětech trojklaného nervu a sedacího nervu (ischias)
  • pomáhá při výhřezu meziobratlové ploténky páteře
  • je vyhledávaným pomocníkem při revmatismu
  • působí na žaludeční a střevní sekreci

 

Recept na přípravu likéru

Budeme potřebovat

2 kg otrhaných bezinek (kuliček)

1 l vody

1 kg cukru krystal

1 vanilkový cukr

2 dcl instantní kávy

1/2 l rumu (doporučujeme 1 l :))

Tip: Pro rychlé a snadné odstranění bezinek z větviček, můžete použít hřeben na vlasy. Tento způsob vám velmi rychle usnadní práci.

 

Postup

  1. Opláchnuté bezinky dáme do kastrolu, zalijeme vodou a rozvaříme
  2. Hotovou šťávu necháme překapat přes řídké plátno
  3. Do překapané šťávy přidáme cukr a znovu zahříváme, až se cukr rozpustí (asi 7 - 10 minut)
  4. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem
  5. Likér nalijeme do čirých lahviček, opatříme štítky a uložíme v chladu a temnu

 

černý bez a jeho účinky

Tak mi už máme hotovo, a co vy? :)