LifeChi - Jarní balíček

Balíček vybraných produktů, který je sestavený pro hladký přechod do jarního období, kdy je potřeba naše tělo po dlouhé zimě nastartovat na tuto roční změnu.

Cena
1 190 Kč
Dostupnost:
Skladem
bal
Značka:
Hmotnost:
330 g
Běžná cena:
1 547 Kč
VytisknoutVložit do seznamu

Jaro a tradiční čínská medicína

Podle teorie pěti prvků na jaře vládne energie dřeva. Pečujeme hlavně o játra a žlučník.

Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je.

Dynamická energie napomáhá zbavit se nánosů zimy, jarní energie je energií nového počátku. Příroda a s ní i naše tělo se probouzejí ze zimního klidu. Pokud jsme v zimě odpočívali, přestáváme cítit únavu a začínáme být čilejší a aktivnější. Listy pučí, rostliny klíčí, tráva se začíná zelenat. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a hlavně větrné, a proto dbejme na dobré oblečení.

Navíc vítr poškozuje játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr, oslabuje játra. Emoční vypětí zmírníme uvolněním čchi jater třeba tím, že budeme méně sedět a více chodit.



Játra, žlučník – orgány, o které bychom měli na jaře dbát především

Játra (gān)

Játra mají ráda volnost, pružnost, ohebnost. Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní. V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne. Volnost jater také mohou omezovat různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš, i toho mála.

Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostateku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody - otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy. Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.

Vývodem jaterní čchi jsou oči (Znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy a nehty - opět pružnost a růst. Cítíte problémy v těchto místech? Možná vám vaše játra dávají najevo, že nemají svůj prostor k přirozenému růstu.

Játrům také nesvědčí tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. S přicházejícím jarem proto měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. Proto je rozumné začínat s očistou (detoxem, chcete-li) s přicházejícím jarem, nikoliv vprostřed tuhé zimy.

Žlučník (dǎn)

Žlučník souvisí s játry nejen z anatomického a fyziologického hlediska, ale i v systému tradiční čínské medicíny. Je párovým orgánem jater, jedním z orgánů fu (orgán-skladiště, mají vypouštěcí a klesající funkci, nemohou zůstat plné a neprůchodné, další fu orgány jsou žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, močový měchýř a trojitý zářič).

Žluč, která se v játrech vytvoří, se ve žlučníku uskladní a vyloučí do tenkého střeva. Jeho čchi přirozeně klesá dolů. Hořkost v ústech může být následkem protisměrnému vystupování čchi žlučníku.

Žlučník řídí rozhodnost – schopnost posuzovat věci, přijímat rozhodnutí. Člověk, který má slabou čchi žlučníku, bývá vystaven onemocněním, které se projevují bázlivostí či lekavostí.



Potraviny jara, které svědčí hlavně játrům

Jaru náleží kyselá chuť. Kyselá chuť stahuje stoupající čchi. Pohyb je to svíravý, směrem dovnitř a dolů.

Kyselá chuť potravin a chladná povaha zamezuje tělesným tekutinám unikat. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem, jsou zelenina, obzvlášť zelená listová, čerstvé bylinky, klíčky. Nebudeme tělo zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

  • Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
  • Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
  • Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
  • Naklíčená, řeřicha, vojtěška, čočka
  • Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
  • Houby – maitake, polyporus, poria nebo blazei
  • Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, rebarbora

Potraviny jsou většinou chladné povahy, takže je zařazujeme postupně a jako zpestření hlavního jídla, či přílohu.



Zdroje:

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Máte dotaz k produktu? Napište nám.