Psychedelická medicína přesahuje rámec posttraumatické stresové poruchy a deprese

Otevřete si Diagnostický a statistický manuál duševních poruch (DSM-V, slovník psychiatrů), vyberte si jakoukoli poruchu a pravděpodobně uvidíte, že se u ní provádí výzkum psychedelik. Ačkoli se na titulní stránky novin dostává psychedelická léčba několika hlavních indikací, existuje mnoho dalších stavů, u nichž se psychedelická léčba zkoumá. 

Vzhledem k tomu, že Interdisciplinární konference o psychedelickém výzkumu (ICPR) je právě za námi, chci vám umožnit nahlédnout do spodní části ledovce psychedelického výzkumu. Odhlédněme od titulků, rozšiřme si záběr a ponořme se na hranice tohoto oboru. 


Čtyři jezdci DSM

Nejdříve se však podívejme na současný stav výzkumu psychedelických látek v oblasti posttraumatické stresové poruchy, alkoholismu, deprese a úzkosti. Ačkoli některé studie se dostávají do cílové rovinky (pozitivní výsledky III. fáze), čeká je ještě dlouhá a náročná cesta, než získají schválení FDA.

Nejdále je v současné době terapie PTSD s pomocí MDMA. MAPS PBC, obecně prospěšná společnost, jejímž stoprocentním vlastníkem je Multidisciplinární asociace pro psychedelická studia (MAPS), očekává, že s léčbou pacientů začne v roce 2024. V současné době provádí druhou část studie fáze III s více než 200 účastníky, aby získala schválení FDA. Souběžně probíhá doplňková studie fáze III se 70 účastníky v Evropě, což umožní, aby kontinent následovalo schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) v roce 2026.

Letos v srpnu publikoval Michael Bogenschutz a jeho kolegové první dvojitě zaslepenou studii na pacientech s alkoholismem. Pacienti dostávali kognitivně-behaviorální terapii a dvě vysoké dávky psilocybinu. Když je vědci po osmi měsících sledovali, pili výrazně méně než ti, kteří dostávali placebo.

Bogenschutzovu týmu trvalo osm let, než studii dokončil. Za tu dobu se psychedelická krajina exponenciálně změnila. V letošním roce se chystají další tři klinické studie, které budou testovat psilocybin a LSD na alkoholismus, a ibogain se zkoumá také na alkoholismus a závislost na opioidech v oblastech mimo USA.

Nejlépe prozkoumanou duševní poruchou pomocí psychedelik je deprese, přičemž více než třetina klinických studií zkoumá psychedelika určená k řešení deprese. Psilocybin byl prvním psychedelikem, které bylo podrobeno přímému srovnání s běžným antidepresivem. Ačkoli v hlavním měřítku deprese nebyl zjištěn žádný statisticky významný rozdíl, sekundární výsledky naznačily, že psilocybin může být účinnější.

Zisková společnost Compass Pathways je na cestě ke komercializaci nejdále. Provedla rozsáhlou studii fáze IIb s pozitivními výsledky. Výsledky byly méně výrazné než v dřívějších akademických studiích - místo dvou až tří dávek psilocybinu byla podána pouze jedna dávka a poměrně málo podpůrné terapie.

Čtvrtou poruchou, která byla intenzivně studována, je úzkost. Studie o úzkosti související s koncem života u pacientů s rakovinou pravděpodobně sehrály nedílnou roli v obnovení psychedelického výzkumu. V roce 2010 publikoval Charles Grob a jeho kolegové studii na 12 osobách, v níž pacienti s pokročilým stádiem rakoviny léčení psilocybinem nalezli okamžitou úlevu od úzkosti, která trvala několik měsíců.

Vědci z Basilejské univerzity nedávno provedli dvojitě zaslepenou studii s vysokou dávkou LSD, která rovněž zjistila významné snížení úzkosti.

Studie provedené Grobem a Basilejskou univerzitou rovněž prokázaly významné snížení depresivních příznaků u léčených pacientů. To zdůrazňuje jeden zásadní aspekt psychedelicky asistované terapie: zlepšení se projevuje plošně ve více případech. Někdo, kdo se léčí s posttraumatickou stresovou poruchou, může také méně pít, mít zdravější vztah k jídlu a cítit se méně depresivně.


Rozsah psychedelického výzkumu

Topics for which psychedelics are being researched. Nested topics (e.g. Alcohol Use Disorder is a subsection of Addiction) are both shown. Trials include those registered with Clinical Trials.Gov, other directories, and credible trials from companies not yet registered. Trials exclude observational or survey-based studies. Papers include those indexed by Blossom and focus on human-level data for patient populations. Papers include a limited amount of reviews, surveys, and animal studies. Trials and papers cover (classical) psychedelics, ketamine, MDMA, and novel psychedelics.

Table: Floris Wolswijk  Source: Blossom  Get the data  Embed  Created with Datawrapper


Přední oblast psychedelického výzkumu

Psychedelický výzkum ukazuje potenciál těchto látek pro léčbu široké škály duševních poruch.

Mimo velkou čtyřku se psychedelika zkoumají pro nejméně 18 dalších indikací. Jedná se o celou škálu látek od dalších duševních poruch přes poruchy bolesti až po problémy se zneužíváním návykových látek (celou škálu látek, pro které se psychedelika v současné době zkoumají, najdete v tabulce výše).

Zde se zaměřím na dvě poruchy bolesti (fibromyalgie a bolesti hlavy), poruchy příjmu potravy a obsedantně-kompulzivní poruchy. V těchto oblastech probíhá aktivní výzkum a objevují se nové poznatky.


Léčba komplexních bolestivých poruch

Fibromyalgie je onemocnění, které způsobuje bolest po celém těle spolu s únavou, křečemi, depresí a nespavostí. V současné době trpí fibromyalgií dvě procenta dospělých v USA. 

O tom, jak psychedelika působí při řešení bolesti, toho není mnoho známo. Několik průzkumů obecně ukazuje pozitivní postoj k psychedelikům. V roce 2021 Nicolas Glynos a jeho kolegové zjistili, že 37 % účastníků průzkumu, kteří užívali psychedelika k léčbě fibromyalgie, uvádělo jejich přínos.

Julia Bornemannová a její kolegové z Centra pro psychedelický výzkum na Imperial College London (ICL) jsou ve studiu psychedelik při léčbě fibromyalgie nejdále. V rámci příprav na probíhající studii vedli rozhovory s lidmi, kteří psychedelika užívali k léčbě bolesti. Vynikly dva postupy: Pozitivní přerámování a somatická přítomnost. První z nich popisuje cestu od katastrofizace bolesti k jejímu přijetí a posílení. Druhý z nich je obnovená všímavost k tělesným prožitkům a tělesná katarze.

V letošním roce byly zahájeny tři klinické studie zkoumající účinek psilocybinu na fibromyalgii. Na ICL budou provedena první měření mozku, která mají prozkoumat, jak dvě dávky psilocybinu ovlivňují složitost mozkových signálů. Předpokládá se, že míra složitosti zvaná Lempel-Ziv je u osob trpících fibromyalgií vyšší. Psilocybin tuto složitost snižuje, což naznačuje možný příčinný mechanismus, kterým působí.

Ve Spojených státech probíhají další dvě studie, které zkoumají, co může psilocybin udělat s fibromyalgií. Studie na Alabamské univerzitě bude první dvojitě zaslepenou studií, v níž účastníci ani výzkumníci nebudou vědět, kdo dostává psilocybin a kdo placebo. První komerční studii provede společnost Tryp Therapeutics. Všechny studie by měly být ukončeny do konce roku 2024 a dohromady se jich zúčastní 70 účastníků.


Odstraňování poruch bolesti hlavy

Pro většinu lidí jsou bolesti hlavy mírnou nepříjemností. Vezměte si aspirin a bolest hlavy zmizí. Bohužel to neplatí pro jednoho ze sedmi lidí, kteří trpí jednou z několika poruch bolesti hlavy.

Nejčastější je migréna, která obvykle trvá několik hodin a vyskytuje se chronicky. Mezi další poruchy bolesti hlavy patří clusterové bolesti hlavy (nazývané také "sebevražedné bolesti hlavy") a krátkodobé jednostranné neuralgiformní záchvaty bolesti hlavy (SUNHA), které přicházejí v kratších, ale intenzivnějších záchvatech.

Sedm klinických studií zkoumá účinky psilocybinu a LSD na přerušení a prevenci dalších bolestí hlavy. Dokončené studie ukazují 50%, resp. 30% snížení frekvence migrén a clusterových bolestí hlavy. Ačkoli jsou tyto studie malé (dokončilo je méně než 50 účastníků), údaje ukazují na novou cestu k léčbě bolestí hlavy.

V léčbě poruch bolesti hlavy pomocí psilocybinu se nejvíce osvědčila Emmanuelle Schindlerová a její kolegové z Yaleovy univerzity. V klinických studiích, které provádějí, obvykle podávají účastníkům několik středních dávek psilocybinu (do 10 mg - relativně nízká dávka, protože jiné studie obvykle dávkují až 30 mg) po dobu několika dnů nebo týdnů.

Překvapivě intenzita akutního psychedelického zážitku nekoreluje se snížením bolestí hlavy. To znamená, že na rozdíl od jiných studií akutní účinky tripu nepředpovídají, zda někdo bude mít méně migrén nebo clusterových bolestí hlavy. Pokud to zůstane pravdou i po provedení dalších studií, může to potvrdit podezření, které někteří mají, že účinky psychedelik proti bolestem hlavy jsou odlišné od akutních psychologických účinků. Stejně tak série případů se šesti účastníky ukazuje, že nehalucinogenní psychedelikum BOL (molekula podobná LSD) může pozitivně ovlivnit frekvenci bolestí hlavy. 

Ačkoli mnoho údajů o psychedelikách při poruchách bolesti hlavy vychází z průzkumů, probíhají rozsáhlejší studie, které mají objasnit, jak a proč mohou psychedelika při poruchách bolesti hlavy působit. Ačkoli psychedelika zdaleka nejsou úplným řešením - mnoho účastníků po léčbě stále trpí bolestmi hlavy - nabízejí cestu vpřed pro značný počet lidí, kteří nemají jiné možnosti.


Obnovení vztahu k jídlu

Každý člověk má vztah k jídlu. Pro někoho je to palivo. Pro jiné je to vášeň nebo povolání. Pro více než 16 milionů lidí je to každodenní boj. 

Lidé trpící poruchami příjmu potravy mají problémy s jídlem a s myšlenkami a emocemi s ním spojenými. Nepoměrně velké množství těch, kteří jimi trpí, jsou ženy. 

Mezi poruchami příjmu potravy je nejrozšířenější bulimie - čtyři z pěti lidí zažívají záchvaty přejídání a očisty. Druhou nejrozšířenější poruchou je anorexie, která se vyznačuje omezováním v jídle a nízkým indexem tělesné hmotnosti a má nejvyšší úmrtnost ze všech psychiatrických onemocnění.

Možnost pomoci psychedelik při poruchách příjmu potravy byla testována již v roce 1959. Případová studie francouzských vědců uvádí pozitivní výsledky u jedné ženy s anorexií, která dostala dvě injekce psilocybinu. Moderní výzkum začal o 60 let později, v roce 2019.

Celkem sedm klinických studií s více než 150 účastníky zkoumá účinky psilocybinu a MDMA na poruchy příjmu potravy. Moderní výzkum začal na univerzitě Johnse Hopkinse, kde první zprávy o jejich studii naznačují, že osoby s anorexií hlásily méně psychických účinků. Následným účastníkům pak bylo podáno neuvěřitelných 30 mg psilocybinu.

Na Imperial College v Londýně vědci používají techniky zobrazování mozku, aby pomohli najít základní mechanismy, díky nimž mohou psychedelika pomáhat. Na rozdíl od studií s bolestmi hlavy se při podobných studiích s poruchami příjmu potravy vedle léčby psychedeliky používá i terapie rozhovorem.

Bylo také prokázáno, že terapie s pomocí MDMA snižuje skóre v testu poruch příjmu potravy u osob léčených pro těžkou posttraumatickou stresovou poruchu. MAPS bude tuto hypotézu testovat přímo s 18 pacienty s anorexií a poruchou příjmu potravy v otevřené studii.

Největší studii provádí společnost Compass Pathways, kde 60 pacientů s anorexií dostane jednu 25mg dávku přípravku COMP360 (psilocybin). Tato studie bude první se zaslepením a značným počtem účastníků, což umožní shromáždit statistické údaje.


Překonávání nutkavých rozptýlení - psychedelika vs OCD

Před odjezdem z domu na dovolenou se nezřídka opakovaně ujišťujeme, že je vypnutý sporák, zhasnutá světla a zamčené vstupní dveře. Osoby trpící obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) mohou tyto opakující se myšlenky a nápady (obsese) vést k opakovanému provádění činností (kompulze).

Mozkové mechanismy, které vyvolávají obsese, zahrnují smyčku, která probíhá mezi různými oblastmi mozku. Ačkoli ne všemu do detailu rozumíme, víme, že se na tom podílí serotoninový (5-HT) receptor. Vědci si přirozeně položili otázku, zda psychedelika mohou osobám s OCD pomoci. V roce 1998 se Francisco Moreno a jeho kolegové zajímali o to, zda mohou pomoci přibližně 70 milionům lidí trpících OCD.

Malá studie s devíti účastníky ukázala slibné výsledky. V posledních několika letech začaly na Arizonské univerzitě, Yaleově univerzitě, Univerzitě Johnse Hopkinse a v izraelském Centru duševního zdraví v Beerševě probíhat studie s celkem 120 pacienty.

Na rozdíl od jiných psychedelických studií se všechny kromě studie v Izraeli rozhodly nekombinovat sezení s drogami s terapií. Netypické je také použití vícenásobných dávek - až osmi vysokých dávek - v probíhající studii v Arizoně.

O dlouhodobých účincích psilocybinu na OCD, jediného zkoumaného psychedelika, toho není mnoho známo, ale první údaje naznačují, že účinky přetrvávají déle než zkoumaných 24 hodin. Do konce roku 2024, kdy bude většina studií ukončena, bychom měli vědět více o možnosti využití psychedelik při léčbě OCD.


Rozsah psychedelického výzkumu, který mění mysl

Osm oblastí, kterým jsme se věnovali, od posttraumatické stresové poruchy po OCD, je jen špičkou psychedelického ledovce. Do klinických studií 22 kategorií, které jsme identifikovali, je zařazeno více než 10 000 účastníků. I to je jen zlomek ve srovnání s užíváním psychedelik mimo výzkumné prostředí, pro osobní růst a léčení, duchovní hledání nebo rekreační účely.

Výzkumníci doufají, že psychedelika mohou zlepšit život všem, kteří se potýkají s neduhy od závislosti na nikotinu po poporodní deprese. Abychom však nezapomněli, psychedelika nejsou všelékem. 

Psychedelika nezabírají u třetiny až poloviny pacientů léčených za nejlepších okolností. Bylo by nedomyšlené očekávat, že kombinace látky a terapie vyřeší nesčetné společenské problémy, které stojí v pozadí mnoha těchto zdravotních problémů. 

Můžeme říci, že studium psychedelik odhalilo spojovací nitky, které se táhnou napříč úhlednými psychiatrickými silami vytvořenými DSM-5. Jediná sloučenina vykazuje účinnost v desítkách oblastí. Platí to pro psilocybin, MDMA a bude tomu tak pravděpodobně i u dalších studovaných psychedelik. Široká škála prováděného psychedelického výzkumu již nyní ukazuje šíři a hloubku využití psychedelik pro zdraví a pohodu.


Zdroj: https://www.lucid.news/psychedelic-medicine-beyond-ptsd-depression/

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.