Blog

Zelený čaj - Camellia sinensis, pěstování, sklizeň + recept

Zelený čaj - Camellia sinensis, pěstování, sklizeň + recept

Čajovník, Zelený čaj, Zhu Cha, Green Tea, Camellia sinensis je jeden a ten samý stálezelený keř, který vyrůstá běžně do výšky tří metrů a více. Na plantážích zůstávají čajovníky udržovány ve výšce kolem jednoho metru, a to z důvodu pohodlnějšího sběru a zvýšení úrody. Svůj název si zelený čaj vysloužil především díky jeho nádherné smaragdově zelené barvě. Tento nejen krásný, ale i pro své účinky blahodárný keř, nosí lidstvo v paměti již více než 4000 let.

Kustovnice čínská má mnoho využití

Kustovnice čínská má mnoho využití

Kustovnice čínská známá jako Goji Berry je vysoce ceněnou potravinou, a to především díky svým tělu prospěšným látkám. Najdeme v ní velké množství minerálních látek, vitamínů, a také antioxidantů. Tento malý, oku lahodící zázrak se stal nejvýživnějším plodem naší planety, proto se také nazývá “superovoce, neboli superpotravina”.

Agaricus blazei aneb žampion mandlový. Vyzkoušejte jeho výtečnou chuť a buďte vitální!

Agaricus blazei aneb žampion mandlový. Vyzkoušejte jeho výtečnou chuť a buďte vitální!

Tato krásná malá houba má velké množství výhod a za její konzumaci vám jistě vaše tělo poděkuje. S našim běžným žampionem není příliš příbuzný. Žampion mandlový má silnější nožičku a především mandlovou a nasládlou chuť, proto také získal tento český název. Odkud žampion pochází, jak jej konzumovat a v jakých receptech využít?

Reishi neboli lesklokorka lesklá a její využití

Reishi neboli lesklokorka lesklá a její využití

Reishi, neboli česky lesklokorka lesklá, je nejčastěji využívána ve formě čaje, extraktu či jako surovina do jídel. Jedná o adaptogenní potravinu, která posiluje tělo a dodává potřebnou energii. Mnoho lidí váhá, jakou formu funkčních hub užívat, a jak je zařadit do jídelníčku. Přečtěte si pár zajímavostí a inspirujte se receptem, který vám jistě zachutná.

Smetanové nanuky s borovicovým pylem

Smetanové nanuky s borovicovým pylem

Máte rádi borovicový pyl? A máte rádi zmrzlinu? Vyrobte si nanuky, které doslova nakopnou vaši imunitu, omladí vaši pleť a navíc zaženou chuť na sladké.

Světová premiéra filmu "Fantastické houby" 26.3.2020 v ČR

Světová premiéra filmu "Fantastické houby" 26.3.2020 v ČR

Pokud Vás zajímají houby (a nejen jejich léčivé účinky), ale například i z hlediska vědy, technologického pokroku a medicíny, je tento film určený právě Vám.

Přední mykolog Paul Stamets a další odborníci představí v tomto filmu říši hub tak, jak jsme ji nikdy předtím ještě neviděli. Lépe řečeno, to co se skrývá zahaleno pod závojem těchto organismů je opravdu velmi fascinující!

Jak je to s probiotiky? A co pre-biotika?

Jak je to s probiotiky? A co pre-biotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, jež konzumujeme za účelem zlepšení střevního mikrobiomu. I proto dnes na probiotika narazíme takřka všude – od doplňků stravy přes jogurty až po pizzu.

Zdraví střevního systému je však mnohem komplexnější záležitost a pouhé dodávání „dobrých“ bakterií do mikroflóry představuje jen malou část celého procesu.

Pre-biotika, nikoli probiotika, mají v reálu mnohem záslužnější podíl na dobré kondici našich střev.

Pojďme si to vysvětlit hezky popořadě.

Jak houby stvořily náš svět

Jak houby stvořily náš svět

Jak jsou houby pro nás důležité nejen díky jejich účinkům? Více se dozvíte v následujícím fascinujícím dokumentu, který je věnován tajuplné říši hub.

Interakce – vzájemné působení léků a doplňků stravy

Interakce – vzájemné působení léků a doplňků stravy

Každý lék působí (metabolizuje) odlišně. Pokud jsou léky užívány společně (ať už na předpis, nebo volně prodejné), jejich účinek na organismus se může změnit – lékové interakce.

Hlavní typy interakcí:

  • duplicita
  • opozice
  • změna
  • Více o vzájemném působení léků a doplňků stravy v následujícím článku
Čas bezinek, aneb zdraví prospěšný bezinkový likér

Čas bezinek, aneb zdraví prospěšný bezinkový likér

"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni" - tak praví přísloví našich prababiček.

A naše prababičky nebyly daleko od pravdy, protože plody bezu jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a mnoho dalších živin. Pojďme se společně podívat, které to jsou.