Agaricus blazei aneb žampion mandlový. Vyzkoušejte jeho výtečnou chuť a buďte vitální!

Agaricus blazei je vědecký název pro houbu, která se také označuje jako žampion mandlový, houba slunce, královský agaricus a houba života. Tato krásná malá houba má velké množství výhod a za její konzumaci vám jistě vaše tělo poděkuje. S našim běžným žampionem není příliš příbuzný. Žampion mandlový má silnější nožičku a především mandlovou a nasládlou chuť, proto také získal tento český název. Odkud žampion pochází, jak jej konzumovat a v jakých receptech využít?


Co je žampion mandlový a odkud pochází

Žampion mandlový je malá houba s hnědým kloboučkem o průměru od dvou do jedenácti centimetrů a bílou úzkou nohou. Tato populární houba pochází z malé vesnice Piedade, jež se nachází v Brazílii. Zde je široce pěstovaná od roku 1988. Díky výzkumu japonských farmakologů, kteří studují účinky a celkové vlastnosti této houby, se stal žampion mandlový více populární a začal se pěstovat ve větším měřítku i v Asii, Spojených státech a v Nizozemí.    


Způsob konzumace

Zatímco je žampion mandlový oceňován pro své blahodárné účinky takřka po celém světě, je také velmi uznáván v gastronomii. A to především díky své jemné chuti, vůni mandlí a lískových oříšků. Tuto chuť si oblíbilo mnoho profesionálních kuchařů po celém světě. Z čerstvých žampionů uděláte dokonalé plněné houby, rizoto či spoustu dalších vydatných jídel. Pokud nejste milovník hub a jejich konzistence či chuť vám z nějakého důvodu nesedí, můžete žampion konzumovat jako extrakt v prášku, který neztrácí na svých benefitech.


Pěstování 

Pokud přemýšlíte o pěstování hub, žampiony patří mezi nejjednodušší a nejméně náročné houby pro pěstování doma. Nejčastěji se žampiony pěstují ze zakoupeného substrátu, které je naočkováno myceliem. V takovém případě můžete žampiony pěstovat i přes zimu. Ideální podmínky pro pěstování žampionů přes zimu najdete v teplejším sklepě, kde je 14 - 18 °C. Jestliže substrátu dopřejete stálou teplotu a vlhko, nikoli mokro, můžete se těšit z hojné úrody, která činí přibližně 3 - 8 kilogramů žampionů.


Žampion mandlový v receptu

Žampion mandlový má příjemně nasládlou chuť, kterou můžete využít v polévkách, koláčích, rizotu či kdekoliv jinde.


Recept na vydatné jídlo i pro vegetariány


Suroviny :

3 hrnky zeleninového vývaru nebo vody

1 hrnek kukuřičné krupice

2 lžíce másla

Střední cibule

Sůl

Pepř

25 g houbového prášku z biomasy žampionu mandlového


Postup:

Do hlubšího hrnce nalijeme vývar či vodu. Až je tekutina horká, nasypeme do ní kukuřičnou krupici, sůl, pepř a při stálém míchání vaříme přibližně dvacet minut než kaše zhoustne. V pánvi rozehřejeme máslo a vhodíme na kostičky nakrájenou cibulku, kterou chvíli smažíme. Asi po minutě přidáme na cibulku kaši a společně vše chvíli opékáme.

Hotovou kaši odstavíme z plotny a přisypeme prášek z žampionu mandlového - promícháme. Na talíři můžeme kaši posypat pažitkou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.