Aloe Vera - rostlina, která nám nabízí mnoho využití

Aloe vera, taktéž méně známá aloe pravá je rostlina se spoustou benefitů pro naše tělo, ale i pro krásný zevnějšek. Přečtěte si, odkud aloe pochází, a jak aloe lze využít. A nejen to, rostlinka může být krásnou dekorací ve vaší domácnosti, nejlépe však v kuchyni či ložnici. V kuchyni vám pomůže, když se říznete a v ložnici naopak vyčistí vzduch o některých toxinů.

Původ

Aloe vera, aloe pravá, aloe barbadensis, také indické aloe je známé již tisíce let a datuje se až do 17. století. Aloe se řadí mezi sukulenty, tedy jednoděložné rostliny s víceletou životností, které pochází ze severní Afriky. Pro své účinky ji využívali již ve starověkém Egyptě a Řecku. V dnešní době se mimo afrických pouští aloe vyskytuje i na Kanárských ostrovech, v Itálii, Španělsku a v mnoha dalších zemí Středozemního moře. Existuje přibližně 400 druhů aloe, a některé z nich jsou pěstované u nás v Česku.  

Pěstování

Pěstování aloe je velmi jednoduché. Je to v podstatě tolerantní rostlina, která nepotřebuje příliš mnoho zálivky, ba naopak. Někdy se stává, že rostlina zahyne a většinou je to pouze z toho důvodu, že jí majitel dává příliš lásky s větším množstvím zálivky. Aloe je možné vypěstovat ze semínek, ovšem, doporučujeme aloe koupit jako sazeničku. I když je aloe nenáročná, měla by mít vhodnou půdu, díky které se bude rostlince dařit. Promíchejte rašelinu, písek a na dno květináče umístěte kamení. Sazenici vsaďte do většího květináče. Pokud má rostlina dostatek místa, může vyrůst až do jednoho metru.

Aloe také milují slunce, ale ne přímé paprsky, které mohou vysušovat listy. Nejlepší bude, když rostlinu umístíte na jižní stranu domu.

Využití

Aloe vera je všemocná rostlina, čistí vzduch a poskytuje dobrou péči vnitřní části těla, ale také vnější části těla. Využít se dá na nespočet způsobů - od potravin, až po kosmetické přípravky. Dužina z aloe vera je úžasný pomocník při spálení od slunce, kdy stačí zmraženou dužinou potírat popálené místo, nebo také skvěle poslouží po bodnutí komárem či říznutí nožem, k čemuž stačí čerstvá dužina. Naopak z extraktu aloe vera můžete vytvořit pleťovou masku, která zanechá hebkou pokožku a celkově zlepší její vizuální stránku.

Recept na pleťovou masku z extraktu aloe vera

Suroviny

2 lžíce medu

1 lžička extraktu z aloe vera

¼ lžičky mleté skořice


Veškeré suroviny smíchejte dohromady a aplikujte na důkladně umytou a suchou pleť. Nechte působit deset až patnáct minut. Pokud máte otevřené póry, přidejte lžíci tvarohu. Po zvoleném čase pleť důkladně opláchněte.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.