Interakce – vzájemné působení léků a doplňků stravy

Každý lék působí (metabolizuje) odlišně. Pokud jsou léky užívány společně (ať už na předpis, nebo volně prodejné), jejich účinek na organismus se může změnit – lékové interakce.

Hlavní typy interakcí:

  • duplicita: budete-li užívat např. 2 léky, které mají podobné účinné látky, můžete získat více složky, než skutečně potřebujete. Podobně se může stát i kombinací léku s doplňky stravy. Např. užívání volně prodejných léků s obsahem ibuprofenu současně s jiným protizánětlivým lékem na předpis, který jste dostali od lékaře. Příliš mnoho stejné či podobně působící účinné látky může poškodit játra. Měli byste znát všechny účinné látky léků, které užíváte. Kontrolujte každý nový lék, aby se zabránilo například zdvojení užívané dávky. Nejlepší je poradit se s lékárníkem či lékařem,
  • opozice (antagonismus): léčivé přípravky s aktivními látkami, které působí opačně na vaše tělo, mohou snížit účinnost jednoho nebo obou léků,
  • změna: jeden lék může změnit způsob, jakým tělo vstřebává – metabolizuje – jinou účinnou látku nebo jiný lék. Například aspirin může změnit způsob, jakým některé léky na ředění krve – i ty na předpis – pracují.

Navštěvujete-li více než jednoho lékaře, informujte každého z nich o lécích a doplňcích stravy, které užíváte – i když je budete mít jen na krátkou dobu. To platí o všech lécích, bylinných přípravcích, doplňcích stravy, vitamínech a minerálech, které užíváte. Nejméně jednou za rok všechny své léky a doplňky stravy konzultujte se zdravotníky.

Interakce léků a jídla: Potraviny a nápoje, které konzumujete, mohou ovlivnit působení léků, které užíváte – ovlivnit metabolismus léku, který užíváte, a zabránit mu pracovat tak jak má. Například léky podávané ústy (perorálně) musí být absorbovány sliznicí žaludku nebo tenkého střeva. Živiny z jídla, a nápoje, které pijete, jsou zde také absorbovány. Takže pokud budete užívat lék současně s jídlem, když to není doporučeno, jednou z možných interakcí může být, že vaše tělo nemusí být schopno vstřebat lék tak, jak by mělo a k čemu byl vyroben.

Některé léky mohou být ovlivněny stravou a nápoji, které konzumujete. Proto se některé léky mají užívat na lačný žaludek (jedna hodina před jídlem nebo dvě hodiny po jídle). Na druhou stranu, pro vaše tělo je někdy lepší užívat jiné léky až po jídle, aby se předešlo případným nežádoucím účinkům. Vše nezbytné k užívání určitého léku najdete v jeho příbalovém letáku.

Alergické reakce na léky

Někteří lidé mohou být na léky alergičtí. Pokud jste někdy měli alergickou reakci na lék, ujistěte se, že nebudete znovu konzumovat látky, které alergii vyvolaly. Příznaky alergické reakce: svědění, kopřivka a potíže s dýcháním. Pokud máte alergickou reakci, kontaktujte lékaře. Starší a dospělí pacienti často používají více léků najednou. Jejich organismus i proces metabolismu léčiv probíhá jinak než u mladších dospělých pacientů. To je důvod, proč je třeba věnovat větší pozornost starším (a dětem), aby interakce mezi více léky a doplňky stravy nebyly zdraví ohrožující. Každý starší dospělý pacient by měl konzultovat s lékařem užívání všech léků, vitaminů a bylinných doplňků.

Kombinace alkoholu s léky

Jestliže pijete více než jeden alkoholický nápoj za týden a používáte NSAID, můžete být vystaveni zvýšenému riziku ohrožení gastrointestinálního (GI) traktu. Lidé, kteří konzumují tři nebo více alkoholických nápojů každý den, by měli konzultovat se svým lékařem před použitím jakýkoli lék proti bolesti, jakož některá OTC antihistaminika. Použití těchto léků při pití alkoholu může zvýšit ospalost. Decongestanty a léky na kašel s pitím alkoholu mohou zvýšit ospalost.

Bylinné doplňky

Alkohol by neměl být míchán s některými bylinkami, protože zvyšuje riziko ospalosti.

11 špatných kombinací a užití léků…

  1. grepy a grepová šťáva: nekombinujte s léky na snížení cholesterolu nebo tuku – kombinace může poškodit funkci svalů,
  2. tablety železa nekombinujte s kávou a čajem. Tyto nápoje zabraňují správnému vstřebávání tohoto léku,
  3. tablety na uklidnění s obsahem třezalky nejezte, užíváte-li antikoncepci. Zvyšuje se tak pravděpodobnost otěhotnění,
  4. pastilky proti bolestem v krku s lokálním anestetikem by neměli brát pacienti s arytmiemi srdce. Tablety arytmii zhoršují,
  5. kombinace více léků s obsahem paracetamolu (Coldrexu s Paralenem, Panadolem apod.): Předávkování paracetamolem přetěžuje játra,
  6. při užívání léků s obsahem paracetamolu – na chřipku nebo na bolest hlavy – se nesmí pít alkohol: mohlo by dojít k poškození jater,
  7. kapky do očí se po otevření nesmí užívat déle než 28 dní, i kdybyste měli zbytek vyhodit – hrozí infekce,
  8. Vincentku na bolesti v krku by neměli užívat lidé s onemocněním štítné žlázy – kvůli vyššímu obsahu jodu,
  9. lék na ředění krve Warfarin se nesmí kombinovat s léky jako Brufen (s účinnou látkou ibuprofen), s ženšenem, ginkgo či česnekem: hrozí riziko krvácení,
  10. diabetici, kteří užívají inzulin, by neměli užívat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové – jako aspirin, acylpyrin. Tato látka totiž zvyšuje účinek inzulínu a zkresluje testy,
  11. Imodium a živočišné uhlí: živočišné uhlí snižuje účinek léků – tedy i Imodia; nebrat je současně! Živočišné uhlí snižuje vstřebávání a účinek prakticky všech léků, i proto se podává ve vysokých dávkách při otravách. Uhlí umí dokonale vymést z těla všechny škodliviny i chemické látky včetně léků. Řada studií prokázala, že mezi podáním živočišného uhlí a jiného léku musí být interval nejméně 2 hodiny.

Pacienti netuší, že v lékárně nepracují jen lidé, kteří léky léta studovali – farmaceuti. Ti musí být ze zákona jen u výdeje léku na recept, ale u okénka s volným prodejem pracují jen asistenti. Což může být kdokoliv se střední školou – a pacienti nerozlišují, kdo jim léky prodává. Více než 1/2 lidí se proto v lékárně chodí radit tam, kde zrovna stojí frontu. Jen 1/3 lidí chodí cíleně k okénku Léky na recept, kde pracují farmaceuti, kteří musí znát správné odpovědi ohledně nebezpečných kombinací léků.

(Zdroj: článek z IDNES.CZ, 8. července 2011)

Upozornění

Upozorňujeme, že obsah těchto stránek má informativní charakter a není náhradou za návštěvu lékaře.

Poznámka

Pozorně si přečtěte příbalový leták (PIL) léku, který užíváte. V případě, že problémy neustupují ani po 5 dnech, či dochází ke komplikacím, navštivte lékaře.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.