Jak na domácí medové extrakty?

Na medových extraktech je skvělé, že fungují jak ze sušených plodin (např. ve formě prášku), tak z těch čerstvých. Vždy ale pamatujte na to, že samotné rostlinné extrakty jsou už samy o sobě velmi silné. Tím, že je naložíte do medu, jejich sílu ještě znásobíte. Medové extrakty proto užívejte po lžičkách a nepřekračujte dávkování 2 čajové lžičky denně.

Extrakty naložené v medu můžete přidat například do čaje, do smoothie anebo do kaše. Nikdy ale nepřidávejte medový extrakt do horké směsi, zničili byste tak mnohé prospěšné látky, které se v něm nachází. Obsah těchto látek se samozřejmě vždy odvíjí od byliny / houby / ovoce, které jste použili.

My vám dnes nabídneme inspiraci v podobě dvou různých receptů. Do medu naložíme extrakt ze zeleného čaje, nebo třeba extrakt z funkčních hub reishi a shiitake.




Med s extrakty zeleného čaje a reishi

Suroviny a pomůcky na přípravu:     

  • 100 g kvalitního medu od včelaře    

  • 5 g práškového extraktu ze zeleného čaje    

  • 5 g práškového extraktu z reishi    

  • Sterilovaná sklenice s novým víčkem    

  • Plastová nebo dřevěná lžička


Příprava:  

  1. Při přípravě medu s extrakty zeleného čaje a reishi postupujte stejně, jako při přípravě předchozího receptu. Odměřte 100 ml medu a přidejte do něj 5 g extraktu ze zeleného čaje + 5 g extraktu z reishi. Opět používejte kvalitní med a nekovové nádobí. Směs dobře promíchejte, ať se všechny ingredience spojí.

        
  2. Hotový extrakt pak přelijte do sterilované sklenice a uzavřete ji novým, čistým víčkem. Skladujte v temnu a chladu. Užívejte po lžičkách.     

Kombinace zeleného čaje s reishi je velmi osvěžující a také plná živin. Jakých? Extrakt ze zelného čaje může vašemu tělu nabídnout především antioxidanty, kterých obsahuje skutečně mnoho. Díky tomu zelený čaj pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávení, zejména metabolismus lipidů.

Extrakt z reishi ve svých benefitech za zeleným čajem rozhodně nezaostává. Najdete v něm látky, jakými jsou např. polysacharidy, betaglukany a triterpeny a další. Díky tomu je reishi využívána pro přirozenou obranyschopnost a normální funkci imunitního systému.



Med s extraktem funkční houby shiitake

Suroviny a pomůcky na přípravu:    

  • 100 g kvalitního medu od včelaře    

  • 5 g práškového extraktu shiitake         

  • Sterilovaná sklenice s novým víčkem 

  • Plastová nebo dřevěná lžička


Příprava: 

  1. Shiitake extrakt v medu připravíte stejným způsobem jako oba předchozí recepty. Nejdříve odměřte 100 ml medu, poté 5 g práškového extraktu z shiitake. Extrakt z funkční houby vsypte do 100 ml medu a dobře promíchejte.     

        
  2. Až bude směs medu s shiitake hotová, přelijte ji do předem sterilované sklenice a dobře uzavřete ji vyčištěným víčkem. Skladujte na temné a chladném místě. Med s extraktem ze shiitake můžete přidávat do nápojů i pokrmů.     

Proč začít s užíváním houby shiitake? Tuto funkční houbu již před stovkami let využívali Číňané při nadměrné únavě a slabosti. Kromě toho se shiitake také užívá pro dobrou funkci jater a ledvin. Houba shiitake je navíc plná živin, např.: bílkovin, tuků nebo aminokyselin. Extrakt shiitake naložený v medu můžete konzumovat každý den. Skvěle se hodí například na doslazení teplé čokolády.


Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.