Jak sbírat a skladovat borovicový pyl

Sběr pylu v přírodě může být radostný zážitek, ale také velké zklamání. Pokud bydlíte ve městě a máte málo času, může se vám stát, že nenajdete zcela nic. Nezoufejte. V tomto článku najdete tipy, jak pyl sbírat, skladovat i co si z něj můžete připravit. Takže příště už to určitě vyjde :).



Jak pyl sbírat

Nejdůležitější a zároveň asi nejtěžší částí sběru je dostat se ve správný čas ke stromům. Musíte to stihnout dříve, než z nich vítr roznese pyl po okolí. Borovice kvetou od dubna do června. Hlídejte si tedy, kdy začnou borovice ve vašem okolí kvést, ať stihnete pyl posbírat.

Jak na to? Dobré je s sebou vždy nosit papírovou tašku a nůžky. Vybírejte jehnědy, které mají na sobě hodně žlutého pylu a opatrně je odstřihněte ze stromu. Nasbírané kousky uložte do tašky. Nezapomeňte na ohleduplnost k přírodě a neočesejte strom celý.



Jak pyl extrahovat

Získání pylu z jehněd patrně zabere nejvíc času. Vyzkoušejte, co vám půjde nejlépe. Někdo vloží jehnědy do uzavíratelné nádoby a třese s ní, dokud pyl neopadá. Ne vždy se to ale podaří. Můžete také zkusit pyl ručně obírat. To je ale časově náročné.

Osvědčeným způsobem je nechat jehnědy usušit a pak z nich pyl sesypat. Položte jehnědy na plastovou fólii nebo pečící papír, kterým vyložíte plech. Jehnědy nechte schnout. Pyl z nich postupně opadá. Dejte jehnědám čas, ať pyl pouští postupně. Rozhodně je nedrťte. Kousky rozpadlých jehněd by se pak smíchaly s pylem a ten by nebyl čistý.


Skladování pylu

Jakmile nasbíráte dostatek pylu z jehněd, prosejte jej několikrát přes síto. Mohly by v něm zůstat broučci nebo jehličí. Prosívejte pyl tolikrát, než bude úplně čistý. Velmi důležitá je následná péče – tedy uschování pylu. Pyl je v podstatě živý organismus, měl by tedy být stále čerstvý. Osvědčeným způsobem, jak toho dosáhnout, je pyl zamrazit.



Na zamražení využijte uzavíratelné těsnící sáčky. Nikdy nedávejte pyl do plastových krabiček. Ty propouští vzduch a tím ničí vůně. Když pyl dobře uschováte, vydrží vám v lednici mrazáku po dlouhou dobu.



A co všechno si můžete doma z pylu připravit? Tak například přírodní kosmetiku, vonné esence nebo pleťový toner. Záleží na fantazii :).

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.