Je kratom bezpečný?

Je kratom bezpečný a může pomáhat lidem nebo dělá pravý opak?

Šest států postavilo kratom mimo zákon. Podle FDA je nelegální. DEA říká, že je nebezpečný.

Přesto kongres předložil návrh zákona, který ho má celostátně legalizovat

Kratom vyzkoušelo přes 15 milionů Američanů. Měli by jste ho vyzkoušet i vy?

  

  •     Za účinky kratomu je zodpovědný alkaloid mitragynin.    

  •     V jihovýchodní Asii, kde se kratom tradičně užívá, nemá žádné nežádoucí účinky.   

  •     Jaký je tedy rozdíl v užívání kratomu jinde ve světě?


Kratom je hojný strom, který roste na zahrádkách v Indonésii, Malajsii a Thajsku. V každodenním běžném životě si tamní lidé trhají listy z tohoto stromu (Mitragyna speciosa) a žvýkají je, aby se během dne posilnili energií. Kratomový strom patří do čeledi kávovníkových a stejně jako kofein v kávě jsou to alkaloidy, které zajišťují prožitkové účinky. V případě kratomu je hlavním alkaloidem mitragynin (celkem obsahuje více jak 58 různých alkaloidů).



Jedlý film navržený pro snadné užívání suplementů v práškové formě.


Ve Spojených státech kratom údajně zlepšuje náladu, ulevuje od bolesti a především může pomoci lidem zbavit se závislosti na opiátech. Podle amerického úřadu pro kontrolu léčiv se při vyšších dávkách stimulační účinky kratomu mění na sedativní. Také v USA byl kratom spojován s nebezpečnými nežádoucími zdravotními účinky včetně úmrtí. Proti některým společnostem vyrábějícím kratom jsou podány žaloby za újmu či úmrtí uživatelů krotomu.


Je tedy kratom bezpečný?

Jak je tedy možné, že se kratom v tradičním prostředí jihovýchodní Asie používá bezpečně v každodenním životě, ale v USA se vyskytují vedlejší účinky? Tým malajských vědců poznamenal, že "zatímco se na Západě objevilo několik případů toxicity a úmrtí, v jihovýchodní Asii, kde má kratom delší historii užívání, takové zprávy neexistují".

Výzkumníci předpokládají, že kratom se v Asii kupuje v místních kavárnách, zatímco na Západě se spotřebitelé k této rostlinné látce dostávají převážně přes internet. Je možné, že západní kultura nesprávně zachází s touto rostlinou? Nebo je pravděpodobnější, že kratom, který západ konzumuje, má vyšší koncentraci účinných alkaloidů?

Alkoholová extrakce kratomu koncentruje jeho alkaloidy. Jedna skupina vědců zjistila, že extrakce obsahuje osmkrát více alkaloidů než kratomový čaj ze sušených listů.

Jiná skupina výzkumníků porovnávala obsah alkaloidů ve čtyřech komerčních kratomových produktech dostupných americkým spotřebitelům s obsahem alkaloidů v tradičním kratomovém čaji. "Obsah mitragyninu v komerčních produktech, zejména v kapslích dostupných ve Spojených státech, je mnohem vyšší než celkový obsah mitragyninu konzumovaného z vařených čajových přípravků, podobných těm, které tradičně používají domorodci v jihovýchodní Asii," uvedli výzkumníci.


A o kolikrát tato koncentrace alkaloidů byla vyšší? 

17krát až 97krát! To samozřejmě zvyšuje zdravotní riziko.

Také nežádoucí zdravotní účinky hlášené v západních zemích se často týkají kratomu užívaného s jinými kontrolovanými látkami, zatímco v Asii se uživatelé kratomu drží klasického čaje z něj.

V současné době probíhá soudní proces, v souvislosti s trestním řízením týkajícím se nelegálně dovezeného kratomu. V tomto trestním případu vyšlo najevo, že přítelkyně obžalovaného zemřela na kratom - stejně jako na celou řadu dalších látek - oxykodon (známý také jako oxy), oxymorfon (známý také jako sušenky), lorazepam (benzo jako Xanax), midazolam (další benzo, které se používá jako anestetikum před operací) a levetiracetam (obchodní název Keppra). Každá z těchto látek je závažnější než kratom. Když se látky zkombinují, není úmrtí až takovým překvapením. Jediným skutečným překvapením je, že jako příčina smrti je uveden kratom.

Podle vyšetřování deníku Washington Post, v letech 2020 až 2022 přispěl kratom k nejméně 4100 úmrtím ve 44 státech nebo je způsobil. "Drtivá většina těchto případů se kromě kratomu týkala i jiných drog," poznamenal deník. "Přesto však úmrtí související s kratomem představují jen malý zlomek z více než 300 000 úmrtí na předávkování v USA zaznamenaných v těchto třech letech."


Obavy z bezpečnosti kratomu

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ve svém stanovisku na internetových stránkách tvrdí, že kratom "není v USA legálně prodáván jako léčivo, doplněk stravy ani jako potravinářská přísada do běžných potravin". Uvádí, že neexistuje žádný schválený léčivý přípravek s obsahem kratomu, ani žádná společnost vyrábějící doplňky stravy úspěšně nepodala oznámení o nové složce stravy ([NDIN]), ačkoli se o to pokusilo půl tuctu společností, přičemž FDA u všech vznesl jednu nebo více obav. FDA také odmítla mezinárodní zásilky kratomu do USA a zabavila výrobky obsahující kratom.


Stejně jako v případě CBD, které podle FDA vzbuzuje obavy o bezpečnost, je však agentura zjevně bezmocná, aby zabránila volnému trhu v jeho prodeji.

DEA se pokusila zařadit kratom mezi zakázané drogy podle zákona o kontrolovaných látkách (CSA), ale místo toho zařadila kratom mezi drogy a chemické látky vzbuzující obavy.

Do tohoto vakua vstoupily znepokojené státy. Kratom je zakázán v šesti státech: Alabama, Arkansas, Indiana, Rhode Island, Vermont a Wisconsin. V Tennessee jsou zakázány syntetické alkaloidy kratomu, nikoli však samotná rostlina. Kratom zakázala také různá města, například San Diego a Denver.


Zástánci bezpečnosti kratomu

Americká Kratomová Asociace - což není žádné překvapení - obhajuje názor, že kratom je skutečně bezpečný a že tento list užívá přibližně 15 milionů Američanů.

Sdružení uvádí, že třetina těchto uživatelů kratomu má nízkou spotřebu, která se pohybuje mezi 2-6 gramy jednou až dvakrát denně. Jsou to lidé, jejichž užívání se nejvíce shoduje s těmi z jihovýchodní Asie. Spotřeba kolem 14 gramů denně je pro lidi, kteří "ho užívají na úzkost a deprese". Pak jsou tu lidé, kteří "užívají 16 až 34 gramů kratomu denně, když řeší problémy s akutní a chronickou bolestí a snaží se odvyknout nebezpečnějším lékům," uvedl medicinální chemik, behaviorální farmakolog a farmaceut a profesor na University of Florida's College of Pharmacy Christopher McCurdy.


Lékařská rada naturopatických lékařů (NPMD) vydala informační list o kratomu pro zdravotnické pracovníky. Skupina uvádí, že běžná dávka prášku je 3-5 gramů, zatímco koncentrované tekuté extrakty mohou vyžadovat pouze 1-2 kapky přidané do nápoje. NPMD dochází k závěru, že při "časté konzumaci ve vyšších dávkách (více než 5 g/dávka a více než třikrát denně) hrozí riziko vzniku závislosti, a zdá se být vyšší, pokud se extrakt používá k zmírnění abstinence od opioidů a nelegálních drog nebo k samoléčbě bolesti".

V říjnu byl v Kongresu představen federální zákon o ochraně spotřebitelů kratomu, jehož cílem je zajistit, aby kratom a výrobky z něj zůstaly pro spotřebitele bezpečné a dostupné.

Národní zdravotní ústav (NIH) se k tomuto tématu vyjádřil již 3. června 2022. V rámci své iniciativy, jejímž cílem je pomoci ukončit drogovou závislost, zahajuje výzkum této rostliny.


Dokument KRATOM: ROSTLINA NADĚJE

 



Jedlý film navržený pro snadné užívání suplementů v práškové formě.

Zdroj:

https://www.naturalproductsinsider.com/cognitive-health/is-kratom-a-safe-life-giver-or-a-dangerous-life-taker-?utm_campaign=NATPRINSDR_News_Natural%20Products%20Insider_News_NL_20240305&utm_emailname=NATPRINSDR_News_Natural%20Products%20Insider_News_NL_20240305&utm_medium=email&utm_source=eloqua&utm_MDMContactID=66e8fbfd-6b37-4fdc-aca8-ed69397b0d3e&utm_campaigntype=Newsletter&eM=d1aa95bea0e84cb80e146897c3267ef9a97627c31583467471d681ebceeae389&eventSeriesCode=ES_NATPRINSDRDGTL&eventEditionCode=HLN00INS&sessionCode=S_INSNWLTRWE&sp_eh=d1aa95bea0e84cb80e146897c3267ef9a97627c31583467471d681ebceeae389

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.