Korálovec ježatý - nezvykle vyhlížející houba s dobrou chutí

Kde se Korálovec ježatý vyskytuje

Korálovec ježatý najdeme v Evropě, Asii a Severní Americe, rostoucí na velmi starých či mrtvých padlých stromech nebo na pařezech listnatých stromů, jako jsou duby, javory, buky a najít jej lze v období léta a podzimu. Tato krásná Lví hříva má důležitou funkci ve zdejším ekosystému. Korálovec ježatý je zapojen do rozkládání dřeva a řadí se mezi rozkladače - saprofágy, které rozkládají organickou hmotu pro další organismy. Dužina Hericia je měkká a čerstvá má křenovou chuť. Naopak Hericium v práškové formě - extraktu má přirozeně nasládlou chuť. Již v dávných dobách indiáni ze Severní Ameriky používali rozmělněný prášek houby na otevřené rány. Dnes je korálovec ježatý intenzivně zkoumán vědou díky obsahu látek jakými jsou Hericenony a Erinaciny. Také se s korálovcem setkáme v mnoha doplňcích stravy, kde je využíván jako nootropikum.

Níže jsme pro vás a vaše nejbližší připravili recept, který vás zasytí, dodá potřebné minerály a navíc jej můžete uvařit i na slavnostní oběd či večeři.

Ingredience:

    

  • 650 g jehněčí svíčkové

        
  • 2 lžíce oleje

        
  • 2 lžíce hladké mouky

        
  • 1 lžíce másla

        
  • 1 lžíce rajčatového protlaku

        
  • 300 ml červeného vína -     Cabernet

        
  • 350 ml masového vývaru

        
  • Stroužek rozmačkaného česneku

        
  • 1 střední mrkev

        
  • 3 kusy sušeného korálovce ježatého

        
  • 1 střední cibule

        
  • 2 stonky řapíkatého celeru

        
  • Sůl

        
  • Černý pepř

        
  • Snítka rozmarýnu nebo kopru


Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 180°C. Namočte korálovce na 30 minut do horké vody, ať houba zvětší svou velikost a změkne. Poté na menší kousky nakrájené jehněčí maso obalte v mouce, zahřejte pánev s máslem i olejem a opečte jej ze všech stran.

Nyní můžete maso vyjmout z pánve a na zbylý výpek přidejte protlak, červené víno, nakrájené houby na nudličky a přiveďte k varu.

Ingredience z pánve přelijte do zapékací mísy a přidejte rozmarýn či kopr, sůl, pepř, česnek, vývar, maso a zeleninu. Celé přiklopte těsnícím víkem a pečte alespoň dvě hodiny do měkka.  

Maso naservírujte na talíř, polijte omáčkou a jako přílohu přidejte bramborovou kaši. 

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.