Kultivovaná houba Coriolus

Po třech letech výzkumu a vývoje se společnosti Nammex - dodavateli organických houbových extraktů - podařil průlom: V letošním roce se podařilo vypěstovat a sklidit pro komerční účely téměř 80 tun čerstvých hub Coriolus (Trametes versicolor), známých jako krůtí ocas nebo outkovka pestrá.


Společnost Nammex se tak stala první a jedinou společností na světě, která pěstuje Coriolus na komerční bázi. Zatímco pěstování ve volné přírodě je v Asii komerčně životaschopné, sbírané houby trpí problémy s kvalitou - kvůli rozdílným substrátům, falšování vzhledově podobnými druhy a také kvůli možné kontaminaci plísněmi a hromadění těžkých kovů.

Kultivace Coriolu a pěstování


Společnost Nammex se vyhýbá problémům spojeným s divokým pěstováním tím, že pěstuje houby z Coriolu na obohaceném substrátu z pilin v optimálním růstovém prostředí; proto jsou houby Nammex bez kontaminujících plísní a hmyzu, obsahují méně těžkých kovů a jsou ve 100 % případů správně identifikovány.


"Nyní jsme schopni sklidit téměř 80 tun a do příštího roku plánujeme toto číslo zdvojnásobit," říká prezident společnosti Nammex Jeff Chilton. "Díky tomu bude klíčový extrakt z organických hub exponenciálně dostupnější pro společnosti zabývající houbami, které používají naše organické extrakty ve svých značkových maloobchodních produktech."


Coriolus, který se používá v tradiční čínské medicíně již stovky let, často roste volně v trsech na kmenech stromů a kmenech na živých i mrtvých jehličnatých a listnatých stromech. Je to malý, tenkostěnný druh s póry místo žáber, který se vyskytuje v mírných klimatických pásmech po celém světě. Ačkoli lze Coriolus pěstovat na dřevěných kmenech nebo pilinách, jeho malá velikost a nízké celkové výnosy způsobily, že jeho komerční pěstování bylo dosud ekonomicky neúnosné.


Společnost Nammex nadále stanovuje standardy v kategorii funkčních hub. Od zavedení organických houbových extraktů v roce 1998 a validace triterpenů z reishi v roce 2000, přes garanci obsahu beta-glukanů v roce 2015 až po pěstování kvalitnější houby Coriolu v roce 2021, dodává společnost špičkové organické houbové extrakty.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.