Kustovnice čínská má mnoho využití

Kustovnice čínská, neboli Goji Berry jsou červeno-oranžové bobule se sladkokyselou chutí o velikosti 1 až 2 centimetry, které pochází z Asie, kde jsou lidmi používány pro své blahodárné účinky již více než 2000 let. Není tomu tak dávno, co se Kustovnice začala pěstovat i v jihovýchodní části Evropy. Svou chutí připomíná velmi známé brusinky.


Plody Goji (Godži) rostou na mírně trnitém, listnatém keři, který nejčastěji dorůstá do výšky od jednoho do dvou metrů, na jejíž kmenu se rozrůstají šlahouny o přibližně stejné délce, jako je sám kmen.


Superovoce


Goji Berry je vysoce ceněnou potravinou, a to především díky svým tělu prospěšným látkám. Najdeme v ní velké množství minerálních látek, vitamínů, a dalších látek. Tento malý, oku lahodící zázrak se stal nejvýživnějším plodem naší planety, proto se také nazývá “superovoce, neboli superpotravina”.


Sklizeň a použití


Plody Goji Berry dozrávají již koncem října. Lze je konzumovat jak v čerstvém stavu, sušeném, tak i v práškové formě. Goji se doporučuje sušit pro jejich lepší chuť a snadnější uskladnění, ale pozor, plody se suší pouze na 40° stupňů a během sušení se nesmějí otáčet, aby se zamezilo zdeformování plodu. V sušeném stavu lze Kustovnici přidat na koláč, do ovesné kaše, místo rozinek do kynutých těst a dokonce i do těstovin na slaný způsob. Extrakt v prášku z Goji je ideální a nejlehčí způsob užívání. Přidává se jak do čaje, mléka, tak i do džusu.  


K jídlu i v kosmetice


Kustovnice čínská  je využívána nejen v gastronomii, ale také v kosmetickém průmyslu. Na trhu jsou běžně k dostání pleťové i tělové krémy, tonika a jiné kosmetické přípravky.

Běžně v domácím prostředí lze z extraktu prášku Goji pomocí tvarohu a medu, vytvořit revitalizující pleťovou masku, kterou mohou užívat i lidé s citlivou pletí.


Recept s Goji, který vám pomůže získat z této superpotraviny co nejvíce prospěšných látek

Raw tyčinky, které vám dodají potřebnou energii


Ingredience

  •     
  • ½ hrnku vlašských ořechů

        
  • ¾ hrnku loupaných mandlí

        
  • ½ hrnku sušených Goji či ½     čajové lžičky extraktu Goji

        
  • ½ hrnku vypeckovaných datlí

        
  • Špetka mleté skořice

        
  • ¾ hrnku sušeného ovoce -     třešně, rozinky či dle chuti

        
  • 2 lžíce pravého kakaa


Postup:

Ve smoothie mixéru či klasickém mixéru rozmixujte mandle i vlašské ořechy.

Do ořechů přidejte datle, Goji a vše dohromady pomale mixujte. Až se suroviny začnou mísit - držet pohromadě, přidejte zbytek sušeného ovoce a ještě krátce mixujte, ale pouze tak, aby zůstaly nějaké kousky.

Hotové těsto umístěte do potravinářské fólie nebo do pečícího papíru a vytvořte z těsta spojený obdélník. Upravte těsto tak, aby z něj vznikl obdélník o výšce cca jeden cm. Poté směs rozkrájejte na libovolně dlouhé obdélníky. Energetické tyčinky v lednici vydrží několik týdnů. Pro delší uchování je můžete umístit do mrazáku.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.