Může houba Cordyceps nakazit člověka?

The Last of Us je televizní seriál o zombie apokalypse inspirovaný videohrou, která si v poslední době získává širokou pozornost. Seriál zaujímá jedinečný přístup k infekčnímu zdroji, který způsobuje proměnu lidí v zombie. Většina tradičních příběhů o zombie apokalypse spočívá v tom, že lidé jsou pokousáni, umírají a nakonec se promění v zombie. Zombíci v The Last of Us však nejsou po nakažení ve skutečnosti mrtví, jsou živí, ale jejich mysl a tělo ovládne skutečná houba zvaná Cordyceps, která ovládá jejich mysl a tělo. Počátek infekce začíná, když houba Cordyceps zmutuje a rozšíří se na lidi prostřednictvím jejich infikované potravy. Pomalu nakažení lidé začali mutovat a kousat ostatní lidi, a tak začala zombie apokalypsa The Last of Us.


Co je houba Cordyceps? 

Cordyceps je druh parazitické houby, která se vyskytuje po celém světě. Najdete ji v zemích jako Japonsko, Indie, Čína, Bolívie, Peru, Austrálie, Spojené státy atd. Jako parazitická houba Cordyceps infikuje řadu druhů hmyzu a členovců. Různé druhy Cordyceps se liší v závislosti na typu napadeného hmyzu. 

Cordyceps infikuje svého hostitele tak, že šíří své spory na co nejvíce hmyzích hostitelů. Jakmile spory vyklíčí, začne uvnitř těla hmyzího hostitele růst hyfa (malé vlákno připomínající nit). Z vláken pak začnou vyrůstat "kořínky" zvané mycelium, které se stanou strukturou, z níž se nakonec vytvoří houba Cordyceps. Mycelium pak pohlcuje hmyz zevnitř ven, a když jsou k tomu ideální podmínky prostředí, začne z hlavy hmyzu vyrůstat špičatá dlouhá houba (plodnice). Houba Cordyceps pak znovu zahájí svůj životní cyklus uvolňováním dalších spor, aby infikovala další hmyzí hostitele.


Může Cordyceps infikovat člověka?

Většina lidí si po zhlédnutí filmu The Last of Us klade otázku, zda může Cordyceps nakazit člověka. Odpověď zní ne. Ačkoli má Cordyceps fascinující schopnost infikovat hmyz, stejná schopnost infikovat savce je extrémně nízká.

Je třeba poznamenat, že v přírodě existují miliony různých druhů hub a plísní, které nemají na zdravého člověka žádný infekční účinek, a Cordyceps je jedním z nich. Když jsme v přírodě, vdechujeme tisíce různých spór hub. Většinu času nejsou zdraví lidé ovlivněni díky našemu fungujícímu imunitnímu systému a vysoké tělesné teplotě. Většina druhů hub nedokáže přežít nad 37 °C (stupňů Celsia) . Vzhledem k této skutečnosti někteří mykologové (odborníci na houby) vyslovují teorii, že lidé se vyvinuli tak, aby měli tuto tělesnou teplotu (1).

Na světě existuje také široká škála druhů Cordyceps, každý druh je specializovaný na infikování určitého druhu hmyzu v určité části světa. Začněme tím, že jeden druh rodu Cordyceps není schopen infikovat jiný druh hmyzu v jiné části světa. (1)

Pravděpodobnost, že by houba zmutovala a ovlivnila naše zásoby potravin, je nízká, a pokud by zmutovaná houba přece jen našla způsob, jak infikovat člověka, neexistují žádné důkazy o tom, že by lidé šířili infekci houbou na jiné lidi. (1)

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že hmyz a savci se od sebe zásadně liší, protože se skládáme z různých sacharidů, imunitních systémů a tělesných teplot. Cordyceps by se musel přizpůsobit a vyvinout, aby uspěl při ovládnutí savčího hostitele. 

Nejenže Cordyceps nemá na člověka vůbec žádný parazitický účinek, ale ve skutečnosti ho lidé v historii dlouho využívali pro jeho přínosné účinky!

Cordyceps sinensis (nyní známý jako Ophiocordyceps sinensis) se již po staletí používá v tradiční čínské medicíně a tibetském léčitelství. Tento druh Cordycepsu roste na vybraných housenkách ve vysokohorských oblastech Číny a ve vybraných oblastech Indie, Nepálu a Bhútánu. V moderní době je tento druh Cordycepsu tak vzácný a těžko dostupný, že se stal velmi vyhledávaným pro své přínosné účinky, a proto je neuvěřitelně drahý. Cena Cordyceps Sinensis je přibližně 20 000 dolarů za kilogram, což z něj činí nejdražší houbu na světě! Říká se jí také himálajské zlato. 

Naproti tomu Cordyceps Militaris lze komerčně pěstovat na houbových farmách. Při pěstování se nepoškozuje žádný hmyz, a proto je cena mnohem přijatelnější. Jako bonus obsahuje Cordyceps Militaris také podobné prospěšné látky jako Cordyceps Sinensis.


O Cordycepsu:

Produkuje kordycepin (3′-deoxyadenosin), stimulující sloučeninu. Cordycepin také dodává energii, zlepšuje výkonnost při cvičení. Tato sloučenina se nachází v mnohem větším množství v Cordycepsu militaris ve srovnání s Cordycepsem sinensis.

Studie publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry v roce 2008 zjistila, že Cordyceps Militaris obsahuje až 90krát více cordycepinu! 

V tradiční čínské medicíně se Cordyceps využívá k mnohá účelům. Obsahuje sacharidy zvané polysacharidy. Množství polysacharidů obsažených v Cordycepsu vykazují své specifické účinky.

Obsahuje ergothionein, což je nebílkovinná aminokyselina, kterou produkují některé bakterie, rostliny a houby, ale savci ji nevytvářejí, a proto musí být dodávána stravou. Studie se zdravými dobrovolníky ve věku 21-35 let ukázala, že při suplementaci ergothioneinem (v dávce 5 mg/den a 25 mg/den) byl zjištěn antioxidační účinek. Vzhledem k tomu, že hladina ergothioneinu se v našem těle časem snižuje, mohla by existovat souvislost s nedostatkem ergothioneinu u starší populace nad 60 let.

Bohatý obsah karotenoidů, díky nimž má Cordyceps jasně žlutooranžovou barvu. Karotenoidy pomáhají zlepšovat kognitivní funkce, snižují hladinu kortizolu a příznaky stresu u mladých i dospělých lidí.

Obsahuje lovastatin, což je sloučenina patřící do skupiny zvané statiny. Obsahuje také peptid zvaný cordymin.


Zdroje:

1. Backman, Isabella. “‘The Last of Us’ Apocalypse Is Not Realistic, but Rising Threat of Fungal Pathogens Is.” Yale School of Medicine, February 6, 2023. https://medicine.yale.edu/news-article/the-last-of-us-apocalypse-is-not-realistic-but-rising-threat-of-fungal-pathogens-is/.

2. Naru Kang et al., “Development of High Cordycepin-Producing Cordyceps Militaris Strains,” Mycobiology 45, no. 1 (March 31, 2017): pp. 31-38, https://doi.org/10.5941/myco.2017.45.1.31.

2. Yuan, J. P., Zhao, S. Y., Wang, J. H., Kuang, H. C., Liu, X., Uan, J. I. A. N. I. N. G. Y., … Iu, X. I. N. L. (2008). Distribution of nucleosides and nucleobases in edible fungi. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(3), 809–815.

3. Jędrejko, Karol Jerzy, Jan Lazur, and Bożena Muszyńska. “Cordyceps Militaris: An Overview of Its Chemical Constituents in Relation to Biological Activity.” Foods 10, no. 11 (October 30, 2021): 2634. https://doi.org/10.3390/foods10112634.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.