Popularita užívání psilocybinu roste, stále více je vnímán jako legitimní terapeutický nástroj

Psilocybin je psychedelická látka obsažená v takzvaných "magických houbách". Výzkumy ukazují, že u některých pacientů může pomáhat při léčbě deprese, a její obliba jako terapeutického nástroje roste.

O svých zkušenostech s psychedeliky se svěřuje stále více celebrit. Princ Harry ve svém novém rozhovoru pro pořad 60 Minutes prozradil, že psychedelika užíval k léčbě psychických potíží. Quarterback NFL Aaron Rodgers připisuje svůj úspěch halucinogennímu čaji.

"Pomáhá to rozpustit stres," řekl Andy Cramer z Baltimoru. Psilocybin užívá každý měsíc k léčbě posttraumatické stresové poruchy. "Pokud máte posttraumatickou stresovou poruchu, pokud máte hluboce zakořeněné trauma, pomáhá vám to vyrovnat se s minulostí způsobem, který neničí vaši přítomnost."

Vědci, včetně těch z Johns Hopkins Medicine, zkoumají terapii psilocybinem u řady duševních onemocnění, včetně deprese, úzkosti a závislostí.

"Stále více je přijímána jako legitimní nástroj duševního a emocionálního zdraví," říká Nicholas Levich, spoluzakladatel Psychedelic Passage. Tato firma se sídlem v Oregonu provozuje celostátní síť "psychedelických facilitátorů", kteří vás mohou provést psilocybinovou zkušeností nebo "cestou". 

Zaznamenali velký nárůst poptávky. Levich řekl, že v roce 2021 "jsme pravděpodobně doporučili 60 lidí nebo tak nějak. A v loňském roce jsme jich nasměrovali přes 420".

Levich říká, že psychedelika vám mohou pomoci dostat se do podvědomí a najít příčinu problému. "Určité prozření nebo a-ha momenty, propojení věcí, které se mohly stát dávno v minulosti. A pak si uvědomit, jak ovlivňují budoucnost."

Oregon je prvním státem, který dekriminalizoval psychedelické houby, a Colorado se právě stalo druhým. Jak se bude postoj k psilocybinu měnit, mohou ho následovat další státy.

"Můžete užívat něco, co vám pomůže vyrovnat se s tím, kým jste, aniž byste se kvůli tomu cítili špatně," říká Cramer. "Je to úžasné."

Užívání psychedelik má svá rizika. Levich říká, že psilocybin může zhoršit některé duševní stavy, jako je schizofrenie nebo hraniční porucha osobnosti. Může také zhoršit srdeční nebo dýchací problémy. Říká, abyste byli opatrní, pokud již užíváte některé léky, a nedělali to sami, ale jen s lékaři a zkušenými terapeuty.


Zdroj:

https://www.cbsnews.com/baltimore

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.