Přední mykolog a vědec Paul Stamets o novém seriálu Tha Last of Us, kde je v hlavní roli Cordyceps

Právě jsem dokoukal druhý díl The Last Of Us a mám na něj dva názory.

Zaprvé jsem fanoušek sci-fi a líbí se mi vplétání kreativních prvků hub do příběhu. 

Ale řekněme si to na rovinu. Cordyceps nemůže nakazit člověka.

Ale všechny organismy potřebují potravu. Existují živočichové, kteří jsou draví. Existují rostliny, které jsou dravé. Existují houby, které jsou dravé. Všichni jsme součástí obrovské potravní sítě, kde se navzájem udržujeme. Toto je fikce protkaná informacemi o tématu, které je prošpikováno mykologií a využívá mykofobii (strach z hub). Je přirozené, že se lidé bojí toho, co je mocné, záhadné a nepochopené.

Proto tleskám autorům, že vidí příležitost vzít nás na literární dobrodružství do říše sci-fi a zároveň využít fascinace, strachu a radosti veřejnosti z hub. Díky těmto smíšeným emocím se skvěle píše a kulisy, ač apokalyptické, jsou podivně krásné, když příroda stravuje města s flórou a myceliem.

Další ironií, která mi přišla silná, bylo, že strach z hub podnítil lidi k bombardování měst, aby zabránili nákaze, ale tím započali naši globální sebevraždu. Možná je to strategie houby: přimět lidi k vymření tím, že změní jejich uvažování, aby aktivovali své vlastní vyhlazení v marné snaze porazit houbu.

Chytré.

Ve skutečnosti nám dnes houby nabízejí některá z nejlepších řešení, která jsou potřebná pro vyřešení mnoha existenčních hrozeb, jimž čelíme. Houby podobné rodu Cordyceps by totiž mohly nahradit většinu chemických pesticidů ekologicky racionálním a ekonomicky škálovatelným řešením.

Kdo ví, třeba se mladý člověk sledující tento seriál stane naším mykologickým Einsteinem a pomůže zachránit svět před toxiny, které vytváříme.

Houby jsou všudypřítomné žijeme s nimi 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Právě tyto houby existují pod každým vaším krokem.

Houby nikdy nebudou poraženy.

Naše přežití závisí na mírovém soužití s houbami. 

Mykologové mohou pomoci tím, že se stanou vyslanci.... našich přátel, fantastických hub !

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.