Proč by jsme neměli odsuzovat doplňky z houbového mycelia?

Společnost Host Defense se hrdě zaměřuje na houbové mycelium od 90. let minulého století, kdy její zakladatel a vědecký ředitel Paul Stamets vytvořil řadu doplňků stravy. Na základě dlouholetého výzkumu používají produkty Host Defense základ z myceliové biomasy, který obsahuje jedinečnou matrici houbového mycelia s enzymaticky přeměněným organickým substrátem z hnědé rýže, "kultivovanou" společně - bez plnidel! Tato jedinečná matrice mycelia a fermentovaného substrátu - známá také jako "myceliová biomasa", "myceliovaná rýže" nebo "myceliované zrno" - společně podporují řadu tělesných systémů pro celkové zdraví.


Co je "myceliované zrno"?

Myceliované zrno je jedinečná složka, která vzniká, když houbové mycelium spotřebuje a přemění obilný substrát fermentačním procesem, který se neliší od tempehu, jogurtu nebo kombuchy. Kombinace mycelia a fermentovaného substrátu se běžně označuje jako "myceliované zrno" nebo "myceliová biomasa".


Existuje řada značek doplňků stravy, které se zaměřují pouze na plodnice hub a které zahájily celé marketingové kampaně, jejichž cílem je bagatelizovat výhody mycelia a fermentovaného substrátu, aby dodaly svým výrobkům důvěryhodnost. Označují mycelium a fermentovaný substrát jako "myceliované zrno" a ukazují obrázky plodnic hub vedle obrázků mycelia rostoucího na rýži nebo ovsu, aby naznačily, že jejich výrobky jsou "přírodnější" nebo "kvalitnější". Tvrdí, že plodnice hub jsou lepší než mycelium, a proto jsou také lepší než výrobek z mycelia, který obsahuje substrát, na němž vyrostl. Některé z těchto stejných značek také tvrdí, že výrobky z mycelia mají celkově nižší hodnotu a přínos pro spotřebitele.


Vzhledem k tomu, že plodnice hub je nejrozšířenějším stádiem životního cyklu hub, které se obvykle vybaví, když se řekne "houby", je pro mnoho lidí snadné přijmout tuto informaci, pokud si nejsou vědomi toho, co věda dokazuje. Označení fermentované rýže za "výplň" a mycelia hub za "méně prospěšné než tělo plodnice" však ignoruje rozsáhlý výzkum a údaje, které se stále hromadí ve vědecké literatuře. Ve společnosti Host Defense přistupují ke složení svých výrobků informovaně, protože si uvědomují obrovský potenciál celého houbového organismu, a proto používají myceliová zrna - neboli biomasu mycelia - jako základ složení všech výrobků.


Co je "myceliová biomasa"?

"Myceliová biomasa" je jiný název pro "myceliové zrno", což je kombinace mycelia hub a jejich fermentovaného substrátu. K pěstování mycelia se používá organický substrát z hnědé rýže a přeměněná fermentovaná hnědá rýže se stává zcela novou, jedinečně účinnou složkou, která podporuje a doplňuje prospěšné účinky mycelia.


Mycelium a fermentovaný substrát vs. plnidlo

O používání mycelia koluje mnoho mylných informací, protože k jeho růstu je pro použití ve spotřebitelských výrobcích zapotřebí zdroj potravy - neboli substrát. Běžně se tvrdí, že plodnice hub nejenže nabízejí větší hodnotu pro spotřebitele, ale že výrobky s myceliem, které obsahují substrát, mají méně prospěšných účinků a nejsou ničím jiným než směsí mycelia a "plnidla". Mezi SUBSTRÁTEM a PLNIDLEM je však zásadní rozdíl. Mycelium a fermentovaný substrát - známý také jako "myceliová biomasa" nebo "myceliové zrno" - je jedinečná složka, která byla přeměněna, když mycelium hub spotřebovává a fermentuje zdroj potravy, zatímco "plnidlo" je neaktivní složka, která slouží k přidání hmotnosti nebo objemu hlavní složce. Substrát je však po fermentaci ve skutečnosti imunologicky aktivní a doplňuje prospěšné látky mycelia.


Co je substrát pro mycelium?

Myceliový substrát se používá v kontrolovaném prostředí k pěstování mycelia hub pro použití v doplňcích stravy a dalších produktech na bázi mycelia, které mohou spotřebitelé používat k podpoře různých tělesných systémů. To znamená, že substrát musí být jednak výživným zdrojem potravy pro mycelium, jednak musí být prospěšný pro člověka. Na rozdíl od rostoucích plodových těl, která se při sklizni oddělí od zdroje potravy, se substrát mycelia přemění na mycelium a vytvoří téměř nerozdělitelnou matrici. Věříme, že jedinečná kombinace mycelia i jeho substrátu je jedním z důvodů, proč jsou výrobky z mycelia hub tak účinné.

Proces pěstování houbového mycelia v kontrolovaném prostředí se neliší od pěstování některých dalších známých funkčních potravin, jako je tempeh, jogurt a kombucha. U každé z těchto vysoce prospěšných potravin se jako zdroj potravy pro bakteriální a/nebo houbové organismy zavádí růstové médium - tzv. substrát. 

Tempeh se vyrábí přirozeným kultivačním a fermentačním procesem, při kterém se houbový organismus váže na sójové boby a fermentuje je, dokud nevznikne tempeh. 

Jogurt vzniká, když se do mléka přidají probiotické bakterie a nechají se zkvasit.

Kombucha vzniká kvašením směsi cukru a čaje pomocí kultury bakterií a kvasinek (houbového organismu). 

V každém z těchto případů dochází k zásadní přeměně substrátu, protože primární složka se tráví a metabolizuje. Díky procesu fermentace se konečný výsledek jeví velmi odlišně od původních jednotlivých složek. A kromě původního nutričního profilu nabízí nově fermentovaný konečný výsledek také další prospěšné látky, které jsou výsledkem samotného procesu fermentace.


Co je to plnidlo?

Plnidlo není nic jiného než přísada. Je to složka, která slouží buď k přidání objemu, nebo hmotnosti konečného výrobku, ale plnidlo nemá žádný zřetelný přínos. Plnidla se přidávají do všech potravinových doplňků, kořenících solí, zpracovaného masa a rychlého občerstvení. Často jsou určeny jako levné objemové činidlo, díky němuž je konečný výrobek pro výrobce cenově výhodnější.


Organický substrát z hnědé rýže

Mycelium potřebuje ke svému růstu zdroj potravy. Při pěstování pro použití v doplňcích stravy pro lidi lze mycelium pěstovat na látce, jako je rýže nebo oves, která je bezpečná pro konzumaci myceliem i lidmi. Jako substrát se používá nejčastěji organická hnědá rýže, protože ji většina lidí obecně dobře snáší a slouží jako výživný zdroj potravy pro mycelium. Po konzumaci a fermentaci myceliem se rýže přemění na zcela novou látku - stejně jako u tempehu, jogurtu a kombuchy. Za normálních podmínek jsou matrice mycelia a fermentovaný substrát neoddělitelné. V laboratorních podmínkách je však možné obě látky extrahovat a testovat každou zvlášť. Výzkumy naznačují, že po oddělení se z rýže po fermentaci stává zcela nová a imunologicky aktivní látka, která doplňuje prospěšné vlastnosti mycelia.


Výhody myceliované hnědé rýže a mycelia

Ve vědecké literatuře byly publikovány stovky článků, které prokazují prospěšnou hodnotu mycelia hub pěstovaných na obilných substrátech, jako je například organická hnědá rýže, včetně studie financované NIH z roku 2019, která potvrzuje imunologicky podpůrnou aktivitu kapslí na bázi mycelia. Výzkum potvrzuje, že mycelium hub i fermentovaný substrát mají prospěšné účinky.


Závěry výzkumu

Nezávisle shromážděné údaje ukazují, že v některých produktech se myceliovaná rýže mění v imunologicky aktivní superpotravinu, která má prospěšné látky z mycelia.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.