Reishi neboli lesklokorka lesklá a její využití

Houba Reishi je po tisíciletí spojována pro své blahodárné účinky. Ne nadarmo se této nejen vizuálně zajímavé, ale i prospěšné houbě přezdívá “královna hub”. Reishi, neboli česky lesklokorka lesklá, je nejčastěji využívána ve formě čaje, extraktu či jako surovina do jídel. Mnoho lidí váhá, jakou formu funkčních hub užívat, a jak je zařadit do jídelníčku. Přečtěte si pár zajímavostí a inspirujte se receptem, který vám jistě zachutná. 


Co je houba Reishi?

Stejně jako ostatní houby, houby Reishi rostou v přírodě. Vyskytují se v části Asii, Číně, Koreje, Japonska a také v některých částech Evropy. Horní část houby je půlkruhového tvaru a roste nejčastěji na listnatých stromech ve spodní části u kořenů či na odumřelých pařezech. Svůj název si získala díky svému lesklému žlutavě nahnědlému vzhledu. Klobouček Reishi může mít průměr od 5 - 25 centimetrů a třeň dosahuje do délky pouhých 1,5 až 2 centimetry.


Výživové hodnoty a použití v tradiční medicíně

Houby Reishi obsahují převážně velmi nízké množství kalorií, tudíž jsou vhodné i při redukčních dietách, obsahují jen malé množství vlákniny a bílkovin. Nicméně, přínosy Reishi jsou velmi výhodné. Obsahuje mnoho minerálů a sloučeniny, jako jsou polysacharidy a triterpeny. Tyto silné sloučeniny jsou dobře známy pro jejich fyziologickou aktivitu.

V tradiční čínské medicíně je tento druh houby využívaný jako základ zdravé stravy po tisíce let.


Pěstování Reishi

Reishi můžete pěstovat i doma. Ovšem, houbě musíte poskytnout správné podmínky a poté se můžete radovat z hojné úrody. Reishi se pěstují nejčastěji pomocí sadby, která se umístí buď do exteriéru nejlépe na špalek či pařez, nebo v interiéru na balíčku pilin. Jestliže se rozhodnete pro pěstování v exteriéru, první úrody se dočkáte přibližně za půl roku. Pěstování v interiéru může nabídnout úrodu již za měsíc při správném pěstování a udržení stálé teploty.  


Horký nápoj s reishi


Suroviny:

1 hrnek vody

1 lžička houbového prášku nebo extraktu Reishi

2 lžíce citronové šťávy

Špetka skořice

Med podle chuti či javorový sirup


Postup:

Veškeré ingredience dejte do hrnce a zahřívejte k bodu varu. Přelijte do vašeho oblíbeného hrnku a vychutnejte si hřejivý a zdravý nápoj, který je ideální v zimním období.

Tento nápoj lze udělat i v letním období. Stačí veškeré suroviny smíchat v šejkru a přidat kostky ledu. 

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.