WHO se vzdává doporučení "kritického přezkumu" kratomu

Po předběžném přezkoumání Kratomu a jeho složek během říjnového zasedání v Ženevě dospěl Výbor expertů WHO pro drogovou závislost (ECDD) k závěru, že neexistují dostatečné důkazy pro doporučení kritického přezkoumání Kratomu. S výjimkou jednoho člena došel odborný výbor ke stejnému závěru také ohledně dvou složek obsažených v Kratomu, mitragyninu a 7-hydroxymitragyninu.

ECDD, nezávislá skupina odborníků v oblasti drog a medicíny, doporučila, aby Kratom, mitragynin a 7-hydroxymitragynin byly pod dohledem sekretariátu WHO.

Zastánci Kratomu se před zasedáním WHO obávali nejhoršího scénáře: Komise OSN pro omamné látky (CND) by nakonec přistoupila k mezinárodnímu "zařazení" Kratomu na seznam (jako drogy), což by vyžadovalo, aby desítky zemí - včetně USA -, které jsou smluvními stranami Úmluvy o psychotropních látkách z roku 1971, tuto látku zakázaly.

Tyto obavy však mohou být alespoň prozatím zažehnány, protože Kratom není doporučen ke kritickému přezkoumání.

WHO zahájila předběžné přezkoumání Kratomu a jeho složek částečně na základě "zprávy na úrovni jednotlivých zemí, která naznačuje potenciál zneužívání, závislosti a poškození veřejného zdraví mitragyninem a 7-hydroxymitragyninem", uvádí se v dokumentu z 18. listopadu, který shrnuje doporučení ECDD. Dokument rovněž citoval zprávu mezinárodní skupiny, která podrobně popisuje smrtelné případy spojené s užíváním Kratomu.

"Kratom může vyvolat závažnou toxicitu u lidí, kteří užívají vysoké dávky, ale počet případů je pravděpodobně nízký v poměru k celkovému počtu lidí, kteří Kratom užívají," uvedla WHO v dokumentu. "Ačkoli byl mitragynin analyticky potvrzen v řadě případů úmrtí, téměř všechny se týkaly užívání jiných látek, takže není jasné, do jaké míry přispělo užívání Kratomu k úmrtím."

Desetitisíce spotřebitelů zaslaly FDA a WHO připomínky, z nichž mnozí se stavěli proti zákazu Kratomu a vyzdvihovali jeho přínosy. V e-mailu zaslaném 7. prosince svým členům označila Americká kratomová asociace (AKA) nedávné oznámení WHO za "obrovské potvrzení vámi zaslaných připomínek a vědeckých poznatků, které jsme předložili ECDD WHO".

"AKA a spotřebitelé Kratomu po celém světě jsou nesmírně vděční za rozsáhlé přezkoumání a drtivou shodu ECDD, že [neexistují] dostatečné důkazy pro doporučení, aby byl Kratom podroben úplnému kritickému přezkoumání," uvedl v tiskové zprávě Mac Haddow, vedoucí pracovník pro veřejnou politiku v AKA.

Haddow dodal: "Nemůže být pochyb o tom, že Kratom by neměl být zařazen na seznam a že by měl být zodpovědně regulován, aby byl chráněn před nebezpečně falšovanými kratomovými produkty."

AKA však upozornila, že se teprve uvidí, jak doporučení WHO ovlivní budoucí revize Kratomu.

"Co přesně to bude znamenat pro Kratom v mezinárodním měřítku a případné budoucí přezkumy, není jasné, ale můžeme si být jisti, že nepřátelé Kratomu se pokusí tuto otázku znovu vynést," poznamenala kratomová skupina ve svém e-mailu, v němž připustila, že jeden člen ECDD je pro kritický přezkum mitragyninu a 7-hydroxymitragyninu.

Kratom se běžně používá k léčbě chronické bolesti a abstinenčních příznaků u opioidů a jeho konzumace může podle FDA vést k takovým nežádoucím účinkům, jako je zácpa, nervozita, respirační deprese, zvracení a úbytek hmotnosti.

"Bylo zjištěno, že Kratom má jak narkotické, tak stimulační účinky a abstinenční příznaky mohou zahrnovat nepřátelství, agresivitu, nadměrné slzení, bolest svalů a kostí a trhavé pohyby končetin," uvedl úřad FDA v oznámení Federálního registru z roku 2021, kterým oznamuje říjnové zasedání WHO k přezkoumání Kratomu a šesti dalších látek, včetně fenibutu.

FDA již několik let udržuje výstrahu před dovozem doplňků stravy a složek stravy, které obsahují Kratom. A nedávno výrobce doplňků stravy s Kratomem zapletený do soudního sporu s americkým ministerstvem spravedlnosti souhlasil se zničením výrobků zabavených vládou.

Úřad FDA odmítl komentovat nedávná doporučení ECDD týkající se Kratomu a jeho složek.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.