Zdravé svátky bez stresu

Místo toho, abyste se na svátky připravovali s obavami, začněte se na ně připravovat pomocí těchto jednoduchých triků a rad, které vám a vaší rodině zajistí správnou výživu, energii a zdraví po celou sezónu.


Problém č. 1: Stres

Asi nikoho nepřekvapí, že když jste ve stresu, máloco se vám podaří. Stres doslova okrádá vaše tělo o energii. Být ve stavu stresu vyžaduje spoustu energie, což znamená, že je k dispozici méně energie pro věci, jako je produktivita, fyzická vytrvalost a emoční kapacita.


Řešení: Adaptogeny

Je pro vás slovo adaptogeny novinkou? Stručně řečeno, adaptogeny jsou specifickou skupinou rostlin a hub, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresorům. Protože stresorům se nevyhnete, zejména v období kolem svátků, je důležité poskytnout tělu nástroje, které potřebuje k tomu, aby na stresor reagovalo a vrátilo se do rovnovážného stavu co nejúčinněji a nejefektivněji. Adaptogeny snižují intenzitu vaší reakce na stres, což znamená, že na vnímaný stres vyplýtváte méně energie. To také znamená, že po stresové události nenastane stav zhroucení a vyčerpání.

Všechna tato ušetřená energie vám umožní využít tuto vzácnou životní sílu k tomu, abyste to zvládli, ukázali se své rodině, uvařili výživné jídlo nebo si třeba i dopřáli pár chvil péče o sebe.

Problém č. 2: Cukr vám sráží energii

Svátky jsou často záminkou k tomu, abyste si dopřáli tolik sladkých dobrot, kolik jen hrdlo ráčí. V danou chvíli to může být skvělé, ale druhý den ráno nebo odpoledne, kdy vám dochází energie a saháte po čtvrtém šálku kávy, už to tak skvělé není. Výživovou filozofií je zaměřit se spíše na to, co můžete zdravého přidat, než si jen vše odříkat.


Řešení: Doplňujte to správné "palivo". Vařte si doma.

Jedním z nejjednodušších hacků pro vytvoření zdravějších jídel pro vás a vaši rodinu je vařit doma. Doslova jen samotný akt vaření vám umožní přesně vědět, co do vašich jídel patří. Začít používat celé, hodnotné potraviny a vše si sami odměřovat je účinný způsob, jak omezit používání pochybných ingrediencí. Takto můžete sledovat množství cukru, soli, oleje a všech ingrediencí ve svých receptech.


Změna za zdravější

Místo používání bílého, zpracovaného krystalového cukru se obraťte k jiné variantě, která vám stále dodá sladkou chuť, po které toužíte, bez mnoha negativních vedlejších účinků rafinovaného cukru. Kokosový cukr a javorový sirup jsou bohaté na minerály a představují jednoduchou, pro vás prospěšnější náhradu bílého stolního cukru. Pokud jste připraveni jít ještě o krok dál, zvažte použití mnišského ovoce, které nezvyšuje hladinu cukru v krvi jako běžný cukr. Do lahodných pochoutek můžete dát také skutečné, plnohodnotné potraviny, jako jsou banány a avokádo. Banánová zmrzlina a avokádová čokoládová pěna jsou některé z oblíbených bezmléčných, rostlinných a nízkoglykemických pochoutek pro každý věk a každou příležitost.


Nejlepší adaptogeny pro sváteční období

Nejoblíbenější funkční houby v tomto ročním období jsou Reishi a Chaga. Reishi, královna hub, vám pomůže udržet stres na uzdě. Bohatý profil Chagy je také skvělý při změně ročního období.

Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, začněte adaptogeny používat pravidelně. Vaše tělo si tak může začít vytvářet zásobu adaptační energie dříve, než ji bude potřebovat. Tak to zkrátka funguje u adaptogenů. Než abyste čekali, až se ocitnete uprostřed stresujícího období dovolených, zajistíte si tak dostatek zdrojů, až přijde čas, kdy budete potřebovat čerpat z rezervy adaptační energie, kterou jste si v rámci přípravy vytvářeli.


Berte toto období jako způsob, jak trochu více vnímat sami sebe. Udělejte si pár chvil navíc mezi projekty a úkoly, kterými jste zavaleni. Vypijte několik pomalých doušků adaptogenů a zjistěte, zda můžete začít využívat uvolněnou energii k tomu, abyste byli přítomní a užívali si radost z tohoto období.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.