Zelený čaj - Camellia sinensis, pěstování, sklizeň + recept

Čajovník, Zelený čaj, Zhu Cha, Green Tea, Camellia sinensis je jeden a ten samý stálezelený keř, který vyrůstá běžně do výšky tří metrů a více. Na plantážích zůstávají čajovníky udržovány ve výšce kolem jednoho metru, a to z důvodu pohodlnějšího sběru a zvýšení úrody. Svůj název si zelený čaj vysloužil především díky jeho nádherné smaragdově zelené barvě. Tento nejen krásný, ale i pro své účinky blahodárný keř, nosí lidstvo v paměti již více než 4000 let.


Čajovníky můžeme najít nejčastěji v tropickém a subtropickém pásu, kde se vyskytuje dostatek srážek. Najdeme je v Číně, Srí Lance, Indii nebo Nepálu, kde se dají zajistit nejlepší podmínky pro pěstování a obsáhlou produkci kvalitního čaje.


Sklizeň a použití

Způsoby sklizně zeleného čaje zůstávají po staletí stejné. Listy se sbírají pečlivě ručně, přičemž je brán ohled na roční období a počasí. Správný a přesný čas sběru se může lišit podle mnoha faktorů. Především záleží na lokalitě, povětrnostních podmínkách a teplotě, která může ovlivnit urychlení růstu listů. Sběr čajových lístků v Číně trvá přibližně 8 měsíců v roce a obecně lze říci, že se listy sklízí ve třech obdobích. Jarní výhonky - tedy ty nejproduktivnější rostou od března do května. V tomto období jsou listy naplněny těmi nejdůležitějšími živinami. Od konce května / začátkem června, do začátku července začíná druhá fáze pěstování, při které jsou listy pravidelně trhány, prořezávány a celkově keř projde úpravami, aby listy rostly souvisle. Veškerý tento proces končí od poloviny července do října, kdy se sbírá poslední hojná úroda.

 

Zelený čaj má široké využití. Můžete jej pít jako čaj, osvěžující vychlazený nápoj pro letní dny, nebo také můžete extrakt v prášku ze zeleného čaje smíchat s vaším oblíbeným smoothiem. Zelený čaj v prášku má trochu trpkou chuť. Doporučené denní dávkování extraktu zeleného čaje je 150mg v jedné dávce.


Pěstování

Sklízet krásné čajové listy lze i u nás, pokud ovšem čajovník nestrádá na určitých podmínkách. Rostlinu čajovníku můžete zakoupit či si ji vypěstovat ze semene.

Pro správné pěstování a kvalitní úrodu se držte několika zásad:

  •     
  • na zálivku použijte měkkou vodu

        
  • pro čajovník je vhodná     kyselejší půda

        
  • udržujte rostlinu ve vlhčím     prostředí

        
  • rostlinka nesmí mít suchou půdu     a naopak ani přelitou

        
  • nevystavovat přímému slunečnímu     svitu

        
  • jednou za dva až tři roky     nutnost přesazení do většího květináče


Sušenky ze zeleného čaje


Suroviny

180 g ovesné mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

¼ lžičky soli

112 g kokosového oleje - roztátého

60 g mandlové či ovesné mléko

2,5 lžičky vanilkového cukru či extraktu

30 g másla

2 lžičky medu

4 lžičky prášku ze zeleného čaje


Postup

V míse smíchejte ovesnou mouku, prášek do pečiva, sůl a prášek zeleného čaje, vše důkladně promíchejte.

V druhé míse metličkou promíchejte kokosový olej, mléko, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a med. Poté k tekutým přísadám přidejte sypké přísady a vše důkladně spojte dohromady. Kdyby se těsto příliš lepilo, přidejte trochu ovesné mouky.

Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu v chladu odpočívat. Po této době předehřejte troubu na 180°C.

Z těsta vyválejte plát o výšce půl centimetrů a vykrajujte stejná kolečka. Pečte přibližně 12 minut. Po upečení nechte sušenky na mřížce řádně vychladnout. 

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.