Zjistěte, jak mohou tonizující byliny přinést rovnováhu.

Jedním ze základních aspektů tradiční čínské medicíny (TČM) je koncept jin a jang. Jedná se o protikladné, ale vzájemně se doplňující síly, které jsou v rovnováze nezbytné pro optimální zdraví. Příliš mnoho nebo příliš málo jedné z nich může v těle způsobit problémy.

Doslovný překlad slova jin je "stinná strana kopce". Je to chladivý, zvlhčující, odpočinkový a ženský aspekt zdraví. V moderním životě je však také příliš často zanedbáván.


CO JE TO NEDOSTATEK JIN?

Většina lidí žije hektickým, vysoce stresovým životním stylem. Nedostatek odpočinku však může narušit stránku jin. Jako kompenzace může vzniknout nedostatek jin. Tělo se snaží vynahradit náročný životní styl falešnou energií. Lékaři TČM ji označují jako "prázdné teplo", protože postrádá ochlazující aspekty jin. Nedostatek jin může způsobit celou řadu problémů, včetně:


Bušení srdce

Hormonální nerovnováha

Nespavost

Úzkost

Hněv

Špatná paměť

Neklid

Suchý kašel

Zácpa

Nedostatek touhy


Ačkoli nedostatek jin může udeřit kdykoli během života, s přibývajícím věkem je to pravděpodobnější. Může postihnout muže i ženy.


JAK MOHOU BYLINKY POMOCI

Ne vždy je možné žít vyrovnaným životem, aby se nedostatek jin udržel na uzdě. Mezi náročným zaměstnáním, rodinnými povinnostmi, účty, zdravotními problémy a všemi požadavky moderního života nemá většina lidí čas na odpočinek, který potřebuje k posílení svého jin.

Právě zde mohou pomoci bylinky. Bylinky mohou pomoci posílit jin a navrátit tělo do rovnováhy. V TČM se používají k dodávání energie jin ve formě adaptogenního systému. To znamená, že přivádí naše tělo zpět do rovnováhy, a to buď zvýšením, nebo snížením jin, v závislosti na našich potřebách. 

Jinové byliny ochladí, zvlhčí a uvolní tělo, což nám umožní udržet rovnováhu a pomůže zmírnit příznaky nedostatku jin. Zde je několik bylin, které nám pomohou navrátit harmonii do každodenního života a zajistit celkovou pohodu. 


MACA KOŘEN

Maca, tradiční jinová bylina v TCM, je to kořenová zelenina příbuzná ředkvičkám a tuřínu z Jižní Ameriky. V posledních několika letech vzala svět zdraví útokem díky svým četným přínosům. Praktici však již dlouho vědí o její schopnosti vyrovnávat hormony, zvyšovat touhu a posilovat energii. Jako tonikum se používá již po staletí.

Nedostatek jin se často projevuje náladovostí a zvýšeným hněvem. Maca však může pomoci podpořit duševní zdraví a zlepšit náladu. Výzkumy ukazují, že kořen maca může pomoci stabilizovat náladu. 

Vědci se domnívají, že její účinky mohou souviset s flavonoidy obsaženými v mace. Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie na ženách po menopauze zjistila, že pomáhá snižovat náladovost a zvyšuje pocit pohody.

Jak se tělo snaží udržet s falešnou energií nedostatku jin, může mít srdce často potíže. Běžnými vedlejšími účinky jsou bušení srdce a zrychlený puls.

Návaly horka a noční pocení mohou být také důsledkem nedostatku jin. Maca může pomoci také chladivým jinovým účinkem.

A konečně studie zjistily, že maca zvyšuje touhu i spokojenost žen po menopauze. Zvyšuje také touhu a výkonnost u mužů.

Nedostatek jin může ukrást touhu a výkonnost. Zklidňující účinky macy mohou pomoci navrátit tělo do rovnováhy, což zvyšuje touhu, výkon a spokojenost.


DAMIANA

Chladivé a uklidňující jinové účinky damiány mohou mít rovněž pozitivní vliv na zdraví. Tato kvetoucí rostlina, známá také jako Turnera diffusa, roste v subtropickém podnebí, například v jižním Texasu, Mexiku, Karibiku a Střední a Jižní Americe. 

Domorodé kultury damiánu odedávna používají jako tonikum. Moderní výzkum začíná dohánět a objevovat, jak může damiána prospívat každému.

Vědci zjistili, že damiána může pomoci zlepšit výkonnost a touhu u mužů i žen. Jedna studie na krysích samcích zjistila, že zlepšuje dráhy oxidu dusnatého, což vede ke zvýšení výkonnosti. 

Damiána má také pověst látky, která pomáhá zmírňovat stres. Mexičané si ji dokonce dávají do tequily a míchají do margarity pro její vlastnosti zlepšující náladu. 

Při nedostatku jin je častá zácpa. Damiána má sloučeniny, které mohou svým projímavým účinkem pomoci zmírnit zácpu.


SHATAVARI

Hlízovitý kořen, známý také jako divoký chřest, se nejčastěji používá v ájurvédské medicíně. Lékaři ájurvédy však definují šatavari jako rostlinu s chladivou energií, která je ideální pro posílení jin a pomáhá v boji proti nedostatku jin. Šatavari se překládá jako "100 manželů", protože má schopnost zvyšovat vitalitu u žen. 

Díky svým chladivým a zvlhčujícím vlastnostem je šatavari ideální pro navrácení rovnováhy horkých a suchých vlastností při nedostatku jin. Vědci zjistili, že pomáhá zvyšovat jinak klesající hladinu estrogenu.  

Šatavari také pomáhá zklidnit úzkost často spojovanou s nedostatkem jin. Studie, která zkoumala stresový test na myších, zjistila, že je účinná při snižování hladiny stresu a úzkosti. V jiné studii vědci objevili antistresové vlastnosti šatavari.

Suchý kašel je také častým příznakem nedostatku jin. Vědci zjistili, že Šatavari má vlastnosti, které pomáhají kašel zmírnit. Studie na myších zjistila, že šťáva ze šatavari funguje jako přírodní prostředek proti kašli. Ve skutečnosti fungovala stejně dobře jako kodein při zmírňování jejich kašle.

I když jsou studie omezené, na základě TCM a počátečního výzkumu jsou slibné.


TRIBULUS

Tato malá listnatá rostlina má mnoho jmen: například punčík, kaltrop, gokshura nebo kozí hlava. Pěstuje se v Evropě, Asii, Africe, Jižní Americe, Mexiku a na Blízkém východě. Má tradiční kořeny v lidovém léčitelství po celém světě, včetně Číny, Indie, Súdánu a Pákistánu.

Starověcí lékaři ji tradičně používali pro zdraví a pohodu svých pacientů. Dnes je oblíbená pro své další prospěšné vlastnosti. Vědci přisuzují její četné přínosy flavonoidům a steroidním saponinům.

Studie prokázaly, že Tribulus účinně pomáhá chránit srdce, které může být zranitelné, když je v těle narušena rovnováha jin-jang.


EPIMEDIUM

Epimedium, známé také jako škornice, má pověst rostlinného prostředku pro zvýšení touhy mužů i žen. Tím však výhody této byliny nekončí. Její tradiční využití je rozsáhlé a pomáhá podporovat celkové zdraví a pohodu.  

Výzkum epimedia je omezený, ale slibný. Vědci se proto začínají bylině věnovat a probíhají na ní další studie. Většina studií se zaměřuje na účinnou látku epimedia, icariin. 

Výzkum icariinu ukazuje, že by mohl pomoci chránit srdce před účinky nedostatku jin. Jedna studie z roku 2019 zjistila, že krysy, které dostávaly icariin, lépe reagovaly na poškození srdce. Další předběžná studie z roku 2019 zjistila, že pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu tím, že potlačuje modifikaci HDL.

Může také pomoci chránit plíce, které mohou při nerovnováze jin a jang také trpět. Nedávná studie z roku 2019 zjistila, že icariin zlepšil plicní funkce u myší vyvolaných astmatem. Ačkoli se jedná o předběžnou studii, vědci napsali, že doufají, že by nakonec mohl poskytnout náhradní léčbu astmatu. 

Studie také ukazují, že epimedium pomáhá prospívat a vyrovnávat hormony u mužů i žen. Kromě zvýšení touhy u mužů výzkumy ukazují, že pomáhá při menopauze i PMS u žen. Jedna studie na ženách po menopauze totiž ukázala, že pomáhá zvyšovat hladinu estrogenů a zlepšovat lipidový profil bez výrazných vedlejších účinků.

Epimedium může pomoci vyrovnat hladiny jin-jang.


MUIRA PUAMA 

Ačkoli pochází z Brazílie, má Muira puama zajímavý význam i v tradiční čínské medicíně. Její tradiční a výzkumy podložené účinky mohou pomoci posílit někoho, kdo se potýká s nedostatkem jin. 

Muira puama se tradičně používala k odbourání stresu a věda toto tvrzení zatím potvrdila. Několik studií prokázalo, že Muira puama je užitečná pro své antistresové vlastnosti.

Jedna studie ukázala, že Muira puama působí jako adaptogen a pomáhá navrátit hladinu stresu do rovnováhy. Na rozdíl od depresivních látek (jako je alkohol), které by mohly potenciálně srazit organismus na nezdravé dno, adaptogen podporuje zdravou rovnováhu v těle. 

Muira puama také pomáhá podporovat kognitivní zdraví. Častým vedlejším účinkem stresu a úzkosti je "zamlžování" mozku a ztráta paměti. Špatná paměť je ve skutečnosti jedním z možných příznaků nedostatku jin. Muira puama může pomoci zbystřit mysl, a to i při výrazné ztrátě paměti.

Jedna studie zjistila, že pomáhá bojovat proti úbytku kognitivních funkcí souvisejícímu s věkem u potkanů. Vědci ve studii o Alzheimerově chorobě zjistili, že pomáhá podporovat kognitivní zdraví. V jiné studii vědci zjistili, že dokonce pomáhá zvrátit amnézii. Výzkum kognitivních podpůrných vlastností Muira puamy je zatím omezen na zvířata, ale ukazuje se jako slibný.

Počáteční výzkum Muira puama si skutečně zaslouží studie, které by se o této fascinující bylině dozvěděly více. Mohla by také poskytnout potřebnou podporu vyrovnání hladiny jin.


GOJI BERRY

Goji berry, jeden z nejoblíbenějších doplňků tradiční čínské medicíny, má působivou pověst jak v historické praxi, tak v moderním výzkumu. Starověcí lékaři odedávna používali goji berry jako tonikum při nedostatku jin. Díky své schopnosti navrátit tělu rovnováhu je oblíbená po celém světě.

Goji bobule mohou pomoci poskytnout podporu ve stresových situacích.  

Jedna studie zjistila, že účastníci, kteří 14 dní užívali šťávu z plodů goji, zaznamenali zvýšení soustředění, energie a celkové pohody. Zlepšilo se také trávení, což je častý problém při nízké hladině jin.

Nedostatek jaterního jin může udeřit v každém věku, ale se stárnutím je častější. Bobule goji mohou pomoci podpořit játra před stresem moderního života. 

Nedostatek ledvinového jinu je také častým problémem, který může způsobit špatný stav. Goji berry se často používá na podporu organismu a v boji proti nedostatku ledvinového jin.  V současné době chybí konkrétní studie, které by tato tvrzení potvrdily. Nicméně 18 identifikovaných aminokyselin a vysoký obsah vitaminu C poukazují na její schopnost podporovat zdraví ledvin.


ROVNOVÁHA JIN PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

Nejlepší způsob, jak podpořit celkové zdraví, je věnovat pozornost rovnováze v těle. Jin a jang v TČM podporují koncepci vzájemného doplňování práce a odpočinku, světla a tmy, mužského a ženského těla, aby bylo dosaženo optimálního zdraví. 

Moderní život to bohužel nepodporuje. Ačkoli většina lidí využívá jang neboli energii a teplo, pro jin neboli odpočinek a obnovu je méně prostoru. Většina lidí je vyčerpaná a unavená, což často vede k nedostatku jin.

Bylinky mohou pomoci nerovnováhu napravit. Spolu s vytvořením odpočinku a klidu v každodenním životě by většina lidí mohla využít bylinky jin k dosažení optimálního zdraví.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.