Chitin v houbách
Všechny houby mají chitin. Ten je obsažen v buněčných stěnách a dodává houbám jejich strukturu a tvar.
Jde o stejný materiál, který je v exoskeletonech hmyzu a korýšů. (Další důkaz, jak mají houby blíže k živočichům než k rostlinám).
My lidé nedokážeme chitin dobře rozložit. Enzym chitináza byl sice nalezen v lidských žaludečních šťávách, ale obecně se má za to, že lidé chitin příliš dobře nerozkládají. Možná to souvisí spíše s imunitním systémem a bojem proti parazitárním infekcím.
Proto, když jíme houby syrové, naše tělo nedokáže získat z hub důležité látky, které jsou chráněny chitinovým obalem. Ale vařením se chitin rozkládá. To je důležité, ať už mluvíme o žampionech v salátu na pizze, ale také o funkčních houbách.
Některé houbové výrobky, které se na trhu vyskytují, jsou jednoduše rozemleté houby. A ty se poté plní do kapslí. Ale z takového produktu mnoho nezískáte. Pro získání účinných látek se musí houby extrahovat.
K tomu může dojít několika různými způsoby. Nejčastěji funguje čaj. Pak také existují tinktury, což jsou alkoholové extrakty.
U některých druhů hub, je potřeba použít k extrakci jak horkou vodu, tak alkohol. To proto, že každá metoda vyextrahuje jiné sloučeniny, z nichž některé se v jedné nebo druhé metodě nevylouhují. Tím získáte tzv. dvojí extrakci.
Tak je tomu například u funkční houby Chaga.
Divoce sklizené houby Chaga se extrahují alkoholem i vodou v poměru osm kilogramů hub použitých na výrobu jednoho kilogramu extrahovaného prášku.
Extrakt z Chagy prochází následujícími kroky:
1. Celé houba Chaga se nakrájí na menší kousky.
2. Tyto kousky se vloží do tlakové nádoby z nerezové oceli, kde se vaří v ethanolu při teplotě 75 °C po dobu tří hodin. Poté se tekutina přecedí a slije.
3. Po skončení ethanolového procesu se houby vaří dvě až tři hodiny v horké vodě o teplotě 80 °C. Tato tekutina se opět přecedí a slije. Tento proces odvaru se třikrát opakuje.
4. Všechny získané tekutiny se spojí a odstředí, aby se odstranily veškeré zbytky.
5. Přefiltrovaná tekutina se umístí do vakua o teplotě 55 °C na dobu přibližně dvou hodin, aby se koncentrovala v poměru 8:1.
6. Tato koncentrovaná kapalina se suší rozprašováním při 180 °C tak, aby se z ní stal prášek.
7. Získaný práškový extrakt z houby Chaga se poté testuje při kontrole kvality, aby se ověřilo, že splňuje veškeré specifikace.
Ostatní funkční houby, jako například Reishi, Cordyceps procházejí v podstatě stejným procesem, i když v jiném poměru.
Pokud tedy užíváte houby, a existují pádné důvody, proč jsou dnes mnohem populárnější, ujistěte se, že byly správně extrahovány.