Houbový extrakt přirozeně prodlužuje trvanlivost potravin

Jedním z inovátorů na špici „houbového hnutí“ je kanadská biotechnologická společnost Chinova Bioworks. Extrahovala přirozeně se vyskytující chitosanové vlákno z upcyklovaných bílých žampionů a vytvořila Chiber – čistý konzervační prostředek, o kterém se říká, že zlepšuje kvalitu, čerstvost a trvanlivost různých potravin a nápojů.

Chiber poskytuje širokospektrální ochranu a je účinný při potlačování bakterií, kvasinek a plísní – zajišťuje bezpečnost potravin. Může splňovat nejvyšší standardy přirozené konzervace, aniž by došlo k ohrožení chuťového profilu, textury nebo vzhledu jakéhokoli potravinářského nebo nápojového produktu,“ řekla Fi Global Insights Natasha Dhayagude, generální ředitelka a spoluzakladatelka Chinova Bioworks.


Využití houbové vědy

Od roku 2016 je Chinova Bioworks na misi upcyklovat houby způsobem, který může přidat hodnotu potravinovému dodavatelskému řetězci.

"S mým spoluzakladatelem Davem Brownem jsme se setkali v roce 2016 a našli jsme společný zájem o vědu o houbách," vysvětlila. „Když jsme byli v čele inovací hub, vrátili jsme se k základům využívání přírody k ochraně potravin.

"Posunuli jsme to ještě o krok dále tím, že jsme si uvědomili potenciál vlákniny extrahované z nejčastěji produkované houby (Agaricus bisporus) a její vliv na přirozené zlepšení čerstvosti, kvality a trvanlivosti potravin a nápojů."


Chitosan: Přírodní prostředek proti kažení

Základem Chiberu je chitosan, přirozeně se vyskytující vláknina. Jeho účinnost jako konzervantu pramení z jeho schopnosti narušit membrány kazících se organismů.

V kyselých podmínkách je Chiber kladně nabitý (kationtový) polysacharid. Kationtové oblasti molekuly chitosanu budou interagovat s negativně nabitými složkami buněčné stěny mikroorganismu, jako je peptidoglykan nebo proteiny. Tato interakce zpomalí přežití mikroorganismu, čímž se Chiber stane účinnou antimikrobiální složkou pro pokrytí všech typů kažení způsobujících kvasinky, plísně a bakterie,“ vysvětlil Dhayagude mechanismus zodpovědný za funkčnost Chiberu. 


Extrakce bez chemie

Chinova Bioworks extrahuje chitosan z hub prostřednictvím patentovaného procesu, který zahrnuje sušení a mletí stonků hub a použití tepla a vody k čištění vlákniny ze stonků.

Tento patentovaný proces „zelené chemie“ poskytuje čistou složku, která může být uvedena jako „extrakt z houby Agaricus“, „extrakt z houbové vlákniny“, „extrakt z hub“ nebo „přírodní příchuť“. Chiber je také jedinou přírodní a čistou antimikrobiální složkou, která byla schválena v rámci programu kvalifikace přísad společnosti Whole Foods Market.


Záchrana stopkovýtrusých hub před skládkou

Kromě splnění požadavků na transparentnost má Chiber také příběh o upcyklaci, který bude rezonovat u uvědomělých spotřebitelů.

Chinova Bioworks spolupracuje s farmáři na sklizni bílých žampionů, které se obvykle plýtvají nebo recyklují, a recykluje je do Chiberu. Efektivně existuje dvojí výhoda snížení odpadu – za prvé, když jsou stonky hub odkloněny od skládky; a za druhé, když se plýtvání potravinami snižuje vytvářením produktů s delší životností.

Chybová nabídka společnosti Chiber využívá vyřazenou biomasu, která dříve zabírala místo na skládce a nyní slouží jako přirozená funkční složka prodávaná v tekuté formě značkám potravin a nápojů,“ řekl Dhayagude.

Mléčné a nealkoholické nápoje jsou dvě kategorie, kde Chinova Bioworks vidí potenciál pro svůj houbový extrakt.


Údaje z analýzy mléčných výrobků

Chinova Bioworks se spojila s vývojářkou potravin Mattsonem a Cal Poly San Luis Obispo Dairy Science Program na provedení analýzy mléčných výrobků jogurtu a smetanového sýra a otestovala účinnost Chiberu ve srovnání s jinými přírodními a umělými konzervačními látkami.

Výsledky byly úžasné jak u jogurtu, tak u smetanového sýra v prodloužení trvanlivosti a zachování chuti. Tato studie dokládá účinnost Chiberu v mlékárenském sektoru pro výrobce, kteří chtějí udržitelný a přírodní konzervant,“ řekl Dhayagude.


Alternativa k alkoholu

Dhayagude dodala, že kategorie nápojů je také prominentní oblastí zájmu společnosti, zejména nealkoholická piva, vína a koktejly.

Tento segment si v posledních letech získal na popularitě a očekává se, že bude vykazovat pokračující růst. Pivovary obzvláště zajímá hledání přírodního konzervantu, který by nahradil alkohol, který se používal jako ochrana proti škodlivým mikroorganismům,“ řekla.

Pokračovala: „Chuťové profily piva jsou velmi složité a najít přírodní antimikrobiální látku je složité, protože některé mohou chuť piva změnit. Sládci však zjišťují, že Chiber se snadno používá, zabraňuje růstu škodlivých mikroorganismů a neovlivňuje senzorický profil jejich piv.“

Chiber již lze nalézt v produktech na pultech tisíců maloobchodníků v Severní Americe, včetně Whole Foods Market, Sprouts, Kroger a Target. Je schválen FDA, FEMA GRAS a Health Canada pro použití v Severní Americe a 70 dalších zemích po celém světě. Chiber je v současné době ve fázi hodnocení v EU ke schválení.


Zdroj:

https://insights.figlobal.com/ingredients/fungal-fibre-upcycled-mushroom-extract-natural-shelf-life-extender


Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.