Průvodce bylinkami


Když zavítáte do obchodu se zdravou výživou, pravděpodobně uvidíte v regálech spoustu bylinných produktů.

Bylinné preparáty nejsou žádnou novinkou. Ve skutečnosti se používají již po staletí. V poslední době se staly dostupnějšími pro běžného člověka, který může, ale nemusí znát jejich tradiční použití.

Bylinky se přidávají do potravin, čajů a kosmetických výrobků. Existují bylinné ghí, šumivé bylinné nápoje, a dokonce i bylinné pleťové krémy.

Obvykle jsou krásně zabalené a obsahují lákavé ingredience, jako je Ashwagandha, houbu Hericium nebo Rhodiolu.

Mají tyto bylinné lektvary takovou účinnost jak tvrdí? A jak poznáte, které z nich jsou pro vás vhodné?

Tento průvodce se ponoří do podrobností, abyste mohli bylinky konzumovat bezpečně, ohleduplně a účinně.



1. Zjistěte co potřebujete a očekáváte

Nejprve si ujasněte, proč chcete do svého wellness plánu zařadit bylinky. Je to pro celkovou pohodu, nebo máte konkrétní problém, který chcete řešit?

Některé byliny jsou považovány za bezpečné a dostatečně mírné pro celkovou pohodu. Často je najdete v bylinných produktech a ve formě doplňků stravy.


Tyto byliny mohou být použity při:

  • posílení imunity
  • podporu klidného spánku
  • zvýšení bdělosti nebo nálady
  • snížení stresu
  • zvýšení příjmu antioxidantů


"Když se lidé naučí šetrně používat bylinky pro celkové posílení a rovnováhu, jak je to běžné v mnoha tradičních společnostech, je poměrně snadné nashromáždit sadu prostředků na podporu celého těla, mysli a ducha."


Mezi byliny, které jsou obecně považovány za bezpečné pro celkové posílení a rovnováhu v malém množství patří například:

  • černý bez 
  • rakytník
  • zázvor
  • houba reishi
  • acerola
  • houba chaga


Pokud však chcete řešit konkrétní pomoc od bylinek, je důležité se poradit s odborníkem nebo bylinky mít dobře nastudovány.

Tak získáte správné dávkování, které bude bezpečné, účinné a přizpůsobené vašim individuálním potřebám. To může zahrnovat bylinný vzorec, který má specifické poměry směsi bylin, aby se optimalizovala jejich účinnost.


Účinek jedné byliny se může měnit v závislosti na jejím množství.


"Bylinky používané jak pro celkové pohodu organismu, tak pro konkrétní stavy mohou být stejné, ale může se lišit frekvence, množství nebo typ extraktu.“


Bylinky se používají pro celého člověka, ne pouze pro jeden stav nebo příznak.


Je důležité, aby jste při nákupu bylinek a doplňků stravy byli opatrní. Mnoho bylin a doplňků je šizených nebo méně účinných než ty, které mohou být k dispozici u odborníků a fytoterapeutů.

Bylinky nejsou univerzální. Když se bylinky stanou módními, často se používají vytržené z kontextu. To může mít negativní dopady na člověka a životní prostředí.


"Neměli by jsme užívat bylinky jen proto, že jsme slyšeli, jak jsou dobré... Člověk by měl užívat jen to, co opravdu potřebuje."


Zdraví je velmi individuální, zejména pokud jde o užívání bylin. Je to proces učení, který vyžaduje určité pokusy a omyly.


"Je důležité, aby každý pochopil, že jeho individuální potřeby a zdraví je jeho vlastní cestou. Lidé by se měli začít učit o tom, co jim pomáhá se cítit co možná nejlépe."


Některé byliny se mohou vzájemně ovlivňovat s předepsanými léky. Nezapomeňte se poradit se svým lékařem a kvalifikovaným bylinářem, abyste vyloučili možné interakce.

Především zjistěte, zda je bylina vhodná pro vás, vaše tělo a vaše specifické potřeby.


Odkud pocházejí byliny?

Bylinky pocházejí z různých zdrojů. Mohou být sbírané ve volné přírodě nebo pěstované na farmách. Na původu záleží, protože původ může mít vliv na sílu bylin a také prostředí, ve kterém jsou bylinky pěstovány.

Bylinky nejlépe rostou ve svém přirozeném prostředí.


"Stejně jako se cítíme dobře v rodinném prostředí, tak i bylinky mají své rodinné prostředí. Někdy mají kolem sebe i jiné rostliny, se kterými potřebují růst, aby se umocnily jejich pozitivní vlastnosti."


V textech ájurvédy  a tradiční čínské medicíny jsou popsány určité metody, jak byliny sbírat. Například byliny se mají sbírat v určitém ročním období a určitým způsobem, tyto metody se v dnešní době skoro vůbec nedodržují. 

Pro zajištění kvality a transparentnosti je důležité vědět, odkud bylinky pocházejí.


Jak se bylinky připravují?

Je důležité zvážit, jak se bylinky připravují a jaká je nejlepší metoda jejich užívání.


Mezi bylinné přípravky patří například:


  • nálevy
  • tinktury
  • práškové extrakty
  • čaje
  • tablety
  • kapsle
  • obklady
  • balzámy a masti


Použitá metoda závisí na tom, k čemu se bylina používá, jak se skladuje a jak dlouho má vydržet.

Zpracování bylin je nezbytné pro zachování účinnosti a praktičtějšího využití.


"Je důležité si uvědomit, že byliny se zpracovávaly po staletí a zpracovávají se před použitím i dnes. Některé byliny lze užívat čerstvé, ale z praktických důvodů, kvůli tradici a někdy i kvůli bezpečnosti se byliny před použitím většinou nějakým způsobem zpracovávají."


Takové vyluhování může prodloužit trvanlivost bylin o další rok. Kdežto čerstvé byliny mohou mít účinnost jen jeden nebo dva dny.

Převážně tinktury a extrakty jsou jedním z nejlepších způsobů konzumace bylin, protože si zachovávají sílu, mají dlouhou trvanlivost a v některých případech mohou zvýšit účinnost bylin.


Čerstvé nebo sušené?

Při nákupu bylinek se rozhodněte, zda hledáte čerstvé nebo sušené bylinky. Čerstvé bylinky se často používají do tinktur, čajů nebo obkladů.

Sušené bylinky jsou o něco univerzálnější a lze je použít v kapslích, přimíchat do nápojů nebo je užívat jen tak.

Neexistuje správná nebo špatná odpověď na otázku, zda čerstvé nebo sušené.


"Rozhodněte se pro čerstvé bylinky, pokud je budete moci použít čerstvé nebo je účinně zpracovat tak, aby jste z nich získali co největší hodnotu.“


V opačném případě jsou sušené bylinky často praktičtější a proces sušení je může ještě vylepšit.


Jaký je účinek bylin?

Jak již bylo zmíněno, při určování kvality a síly bylin je důležité spoléhat se na důvěryhodné odborníky a také na vlastní průzkum postupů zpracování a výroby.

U bylin v ájurvédské tradici se velmi poukazuje na to, že byliny jsou silnější než pouhá konzumace potravin a měly by se podávat ve správném dávkování.

To může být i případ běžného koření, jako je černý pepř.

Pro příznivý úspěch s bylinkami je zásadní najít tu správnou bylinu. Dávkování může často ovlivnit účinnost, ale to je bezvýznamné, pokud bylina není tou nejlepší volbou pro vaše potřeby.

Nalezení správné byliny (směsi bylin) pro jednotlivce může být důležitější než ta nejsilnější forma kterou lze sehnat.


Pozor na kontaminaci a plnidla

Mnoho produktů není testováno na kvalitu, účinnost nebo kontaminaci. Některé z nich mohou také obsahovat plnidla, která výrobcům zlevňují výrobu.

Podle studie z roku 2019 mělo téměř 50 % testovaných bylinných produktů problémy s kontaminací z hlediska DNA, chemického složení nebo obojího.


Mezi kontaminanty mohou patřit například:

  • prach
  • pyly
  • hmyz
  • hlodavci
  • paraziti
  • mikrobi
  • houby a plísně
  • toxiny
  • pesticidy
  • toxické těžké kovy
  • léky na předpis
  • plniva


To znamená, že je dobré udělat si vlastní průzkum, ptát se a získat doporučení od důvěryhodných bylinkářů či fytoterapeutů.

Nákup bylin od renomovaného a kvalifikovaného odborníka je jedním ze způsobů, jak si zajistit prvotřídní kvalitu.

Doporučuje se také prozkoumat výrobní procesy, nakupovat u společností, které kladou důraz na kontrolu kvality.


Udržitelnost

Další otázkou, kterou je třeba při nákupu bylinek zvážit, je udržitelnost. To zahrnuje udržitelnost pro planetu, ekosystémy, které byliny podporují, a jednotlivé druhy bylin a hub.

Bylinky sbírané ve volné přírodě mohou být nejúčinnější, je však důležité zvážit, zda tyto rostliny nejsou nadměrně sbírány nebo zda nejsou ohroženy. V takovém případě může být lepší zvolit kultivovanou variantu. Což se týká například houby Antrodia camphorata (outkovka kafrová), jde o vzácný a ohrožený druh houby rostoucí přirozeně pouze na Taiwanu. Houbu se ale podařilo kultivovat pro komerční použití.

Opět zde neexistují žádná univerzální pravidla. Vše se odvíjí od vlastního výzkumu a získávání bylin od praktických bylinkářů nebo společností, kterým důvěřujete.

Někdy poptávka může paradoxně pomoci chránit některé byliny, které jsou ohroženy zhoršováním životního prostředí.

Biodiverzita se zachrání pouze tehdy, pokud má ekonomickou hodnotu, a zvýšený zájem o bylinky a superpotraviny jim hodnotu dodává.

Podpora organizací a společností, které obnovují byliny a jejich stanoviště má značný význam.

Udržitelnost pro planetu spočívá v pěstování bylin. Existují projekty, v rámci kterých lidé chodí k řekám a sypou semínka, aby byly bylinky přirozeně dostupnější.


Závěrem

Bylinkářství je komplexní věda, která vychází z různých tradic, kultur a světonázorů. Neexistuje žádný univerzální přístup.

Spolupráce s kvalifikovaným odborníkem je nejbezpečnějším a nejúčinnějším způsobem, jak používat bylinky k podpoře celého těla a nastolení rovnováhy.

S trochou výzkumu a poradenstvím od kvalifikovaných odborníků může být bylinná medicína mocným nástrojem celkového zdraví.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.