Jak zpracovat sušené houby?


Několik příkladů, na co lze sušené houby využít:

Pokrmy (polévky, přílohy, hlavní jídla)

Prášek z hub (koření a další zpracování)

Kapsle a pilulky (dávkování do kapslí nebo jedlého filmu, pilulky)

Čaj (horké nápoje, studené nápoje)

Výluh / Extrakt / Tinktura (v alkoholu, ve vodě, dvojitý extrakt, v medu)



Základní příprava sušených hub pro pokrmy

1. Namočení: Sušené houby jako Hericium, Cordyceps, penízovka, ucho jidášovo apod. je třeba nejprve namočit do teplé vody. Díky tomu houby změknou a stávají se snáze stravitelnými. Dejte sušené plodnice do misky a zalijte je teplou vodou. Nechte je namáčet po dobu 20-30 minut, dokud nezměknou. Můžete také použít teplý vývar nebo bylinkový čaj pro namočení, což přidává další chuťový rozměr.

2. Krájení: Po namočení můžete houby nakrájet na tenké plátky, proužky nebo podle vašich potřeb. Větší plodnice mohou být rozděleny na menší kusy.

3. Vaření: Nakrájené houby lze použít do různých pokrmů. Můžete je přidat do polévek, omáček, těstovinových jídel, rizota, nebo je použít jako náplň do sendvičů či tortill. Vařte je, dokud nejsou měkké a získají potřebnou konzistenci.


Jemný prášek z hub

Usušené houby mohou být rozemlety na jemnou drť nebo prášek, který nabízí široké spektrum použití. Tento prášek je vhodný jako přísada do jídel z mletého masa, do omáček, polévek a do různých zeleninových nebo kořeněných směsí. Můžeme si jej vyrobit doma z jednotlivých druhů hub nebo kombinací několika druhů.

Samotnou výrobu zahajujeme opětovným sušením již sušených hub, které krátce přesušíme v troubě, aby byly křehké a snadno se mlely. Poté následuje proces rozdrcení - huby můžeme buď ručně rozemlít v hmoždíři, nebo použít mlýnek na kávu či koření pro vytvoření prášku. Výsledný prášek můžeme prosít přes jemné sítko, aby byl co nejjemnější a tím pádem i kvalitnější.

Abychom zachovali čerstvost a chuť prášku, je důležité jej správně uskladnit. Umletý prášek uchováváme v tmavých sklenicích se zátkou nebo šroubovacím víčkem (např. Miron glass z fialového skla), abychom minimalizovali přístup světla, což může ovlivnit kvalitu. Pro ochranu před vlhkostí je doporučeno uložení v hermeticky uzavíratelných nádobách, ideálně v suché a větrané místnosti. Přidání trochy mletého pepře může také pomoci zabránit napadení hmyzem.

Tento houbový prášek je skvělou alternativou ke klasickým sušeným hubám, jelikož zabírá méně místa a lze ho snadno použít k ochucení různých pokrmů. Můžeme ho přidávat do čaje, polévek, ale také jej použít jako náplň do kapslí nebo jedlého filmu. Uchováním v optimálních podmínkách nám houbový prášek může vydržet alespoň jeden a půl roku.


Výroba kapslí nebo pilulek ze sušených hub

Výhodou kapslí a pilulek je jejich přesné a rychlé dávkování. Velmi často se používají u silně hořkých bylin, u kterých je orální aplikace spojena s nepříjemnou chutí, například u lesklokorky (Reishi) nebo u bylinných práškových extraktů. Do kapslí je možné dát jakékoliv sušené houby nebo jejich směs, a to pouze za předpokladu, že jsou namlety na co nejjemnější prášek. Pro snazší výrobu kapslí je dobré si pořídit ruční plničku kapslí, takzvanou kapslovačku. Jako obal kapslí se dají koupit želatinové tobolky různých velikostí, pro vegetariány jsou k dostání také tobolky z hydroxypropylmethyl celulózy.

Z bylinných a houbových prášků lze také vyrobit pilulky, podobně jako je vyrábějí dodnes v Asii. Čerstvě namletý bylinný prášek ze sušených bylin a hub se smíchá s malým množstvím vody a zpracuje v tuhou pastu. Z pasty se ručně formují malé kuličky, ty se následně usuší a uskladní v označené skleněné lékovce. Aby pilulky držely lépe pohromadě, je vhodné přidat pojivo, například špetku bramborového škrobu. Z některých bylinek, které obsahují více sliznatých látek nebo celulózy, se pilulky formují velmi snadno a pojivo není třeba přidávat, je to však nutné vyzkoušet individuálně.


Příprava čaje ze sušených hub

Pro přípravu čaje použijeme vrchovatou čajovou lžičku houbového prášku nebo sušené kousky hub, které nasypeme do porcelánového hrníčku. Poté zalijeme litrem vroucí vody a necháme louhovat pod přikrytím víčkem asi 15 minut. Po této době čaj přecedíme přes husté sítko a můžeme ho pít několikrát denně. Pokud by měl čaj nahořklou nebo jinak nepříjemnou chuť, můžeme ji zmírnit přidáním medu, cukru nebo umělého sladidla, v závislosti na preferencích. Pro zvýšení chuti k jídlu můžeme tento čaj vypít asi 15-20 minut před jídlem, jinak ho pijeme 15 minut po jídle nebo kdykoli bez ohledu na jídlo. Obvykle se čaj konzumuje vlažný nebo mírně teplý.


Vodný výluh

K vytvoření vodného výluhu potřebujeme přibližně 80 g nadrcených sušených hub, což odpovídá zhruba 4 polévkovým lžícím hub. Houby jemně nadrtíme a vložíme do hrnce, který naplníme litrem vody. Necháme je vařit asi hodinu a poté výluh přefiltrujeme přes husté síto nebo gázu do porcelánové nádoby. Houby ponecháme v hrnci a přilijeme další litr vody, který necháme zase vařit asi 120 minut. Opět výluh přefiltrujeme a přidáme k prvnímu výluhu. Směs výluhů můžeme konzumovat jako čaj několikrát denně, nebo ji vařit dál na prudkém plameni až do zhoustnutí a vytvoření husté hmoty. Po vychladnutí vyjmeme hmotu lžící z hrnce, promícháme ji s hladkou moukou a necháme usušit. Tím získáme těstovitou hmotu, kterou můžeme použít podobně jako houbový prášek, například k naplnění želatinových nebo veganských kapslí, do čaje, do polévky nebo ji konzumovat přímo, obvykle 1 čajovou lžičku denně.


Tinktura / dvojitý extrakt

V mixéru rozmixujeme asi 50 g sušených hub s 200 ml 40% alkoholu (lihový destilát nebo vodka). Tuto směs vlijeme do zavařovací sklenice o objemu 1-2 litru. Po usazení kaše na dno a vytvoření vrstvy tekutiny nad ní o výšce 2-3 cm, sklenici umístíme na 14 dní na stinné a teplé místo a jednou denně ji otočíme. Po uplynutí této doby přefiltrujeme tekutinu z povrchu přes husté síto nebo filtr. Zbytky houbové drtě vymačkáme a hotovou tinkturu uložíme do tmavých uzavíratelných sklenic. Tuto tinkturu můžeme uchovávat až po dobu dvou let.

Je také možné vytvořit dvojitý výtažek tím, že zbylé houby smícháme s pětinásobným množstvím vody a vaříme asi 1 hodinu. Horký výluh přecedíme a za zvýšené teploty ho částečně necháme odpařit. Po vychladnutí smícháme výluh s lihovou tinkturou tak, aby výsledná koncentrace alkoholu činila 25%. Vodo-lihové výtažky získané tímto způsobem jsou bohaté na polysacharidy, které podporují imunitní systém. Takto připravené výtažky konzumujeme po dobu nejméně 3 měsíců, obvykle 1/2 nebo 1 čajovou lžičku ráno a večer s vodou nebo v čaji.


Houbový prášek v medu

Odměříme 100 ml medu a přidáme do něj 10-20 g prášku z hub. Používáme kvalitní med a nekovové nádobí. Směs dobře promícháme tak, aby se houbový prášek s medem spojil a rozmělnil.
Hotovou směs přelijeme do sterilované sklenice a uzavřeme ji novým, čistým víčkem. Skladujeme v temnu a chladu. Užíváme po lžičkách.

Houbový prášek naložený v medu můžeme konzumovat každý den. Skvěle se hodí například na doslazení teplé čokolády, do vlažného čaje, do smoothie a nebo do kaše. Nikdy ale nepřidáváme med do horké směsi, zničily by se tak mnohé prospěšné látky.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.