Jak vyrobit tekutou suspenzi z práškového extraktu?

Tinktury se bezesporu velmi jednoduše a snadno užívají. Nakapají se na lžičku, do čaje nebo přímo do úst a je hotovo. Je to jednodušší než míchat extrakt ve formě prášku do nápoje. Kapsle se také snadno užívají, ale tinktury možná o něco ještě snadněji. Navíc u jakéhokoliv druhu tablet přicházíme o možnost ochutnat konkrétní bylinu/houbu, což může být důležité. Některé enzymy se aktivují již ve slinách při podávání suroviny. Jiné účinné látky mohou začít působit už v ústech a hltanu. Níže je popsán návod, jak si takovou suspenzi můžete doma sami vyrobit. Nejde o výrobu pravé tinktury ze surové byliny extrahované alkoholem, i když funkčně je to velmi podobné, ale o výrobu suspenze naložením sypkého extraktu do alkoholu.

Budeme potřebovat:

Lahvičky na tinktury - dají se sehnat docela levně např. v lékárně, nebo si jednoduše schovejte staré prázdné lahvičky od tinktur a použijte je znovu.

Alkohol - skvělá je organická vodka. Obsah alkoholu 30 % a více, nejlépe zajistí, že tekutá suspenze bude správně konzervovaná.

Trychtýř - Není nezbytný, ale je užitečný pro nasypání práškových bylinných extraktů a nalití alkoholu do lahvičky. 

Bylinky - Bezinkový extrakt, (případně libovolné extrakty jako: rakytník, goji, ostružiník, reishi, čaga, korálovec ježatý, cordyceps a jiné).

Vhodné jsou velmi koncentrované extrakty, které zaručí, že v tekuté suspenzi se uchová vysoká denní dávka a to v několika kapkách.


Příprava:

Krok 1) Vyberte si bylinný extrakt, ze kterého chcete vytvořit tekutou suspenzi.

Krok 2) Naplňte lahvičku extraktem, a to do 1/4 až 1/2.

Krok 3) Zbytek láhve naplňte alkoholem.

Krok 4) Zašroubujte víčko a silně protřepejte dokud se extrakt dokonale nerozpustí.

Krok 5) Připraveno k použití.


(Poznámka: je pravděpodobné, že dojde k usazování, proto před každým použitím nezapomeňte dobře suspenzi protřepat). 

Také mějte na paměti, že některé bylinky, obzvláště právě plod černého bezu, obsahují silná barviva (tzv. antioxidanty), které mohou obarvit vaše ústa. Proto se doporučuje suspenzi užívat krátce před čištěním zubů, nebo ji aplikovat směrem k zadní části jazyka a následně zapít sklenicí vody.

Tekuté suspenze typu "udělej si sám" se dají pohodlně sbalit a snadno vzít s sebou, když jste na cestách.


Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.